Деревʼяний храм у Бірках під Олександрівкою перейшов до ПЦУ. І через пів року згорів ущент

Перегляди: 3812

На мості через Тясмин у селі Бірки керівник Олександрівського краєзнавчого музею Василь Білошапка кидає погляд направо. І говорить з сумом:

— Не взнаю пейзаж. Не вистачає куполів...

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ще позавчора, 10 грудня, над річкою гордо і, здавалося, непорушно височіла триярусна деревʼяна церква святого Миколая-чудотворця. Але рано-вранці в неділю, ще й не світало, над Тясмином поплив дим. Церква загорілася.

— Церква, що згоріла, саме ця будівля, зведена у 1858 році, — розказує дорогою Василь Білошапка. — Перед нею було ще кілька храмів на тому місці. Український вчений-історик Іван Крипʼякевич розшукав у бібліотеці опис цього храму 1726 року. Опис той важко прочитати, але є в ньому одна цікава дата — 1603 рік. Можна припустити, що церква стояла вже у 1603 році.

[caption id="attachment_143806" align="aligncenter" width="640"] Церква у Бірках. Фото зроблене 2 березня 2019 року.[/caption]

Є відомості, стверджує краєзнавець, про те, що в теперішніх Бірках було колись давним-давно багато храмів, а історія християнства там сягає часів Київської Русі. В літописах є згадки про град Боровий, який оберігав Русь від набігів кочівників. Древнє місто дослідники «розташовують» на місці теперішніх Бірок. Пізніше ці землі належали гетьману Богдану Хмельницькому.

Храм святого Миколая пережив набіги степовиків і радянську навалу. Стояв собі під сосновим лісом, неподалік річки. У дворі — криниця з, як кажуть місцеві, неймовірно смачною і цілющою водою. На початку 20 століття настоятелем церкви був Харлампій Фіньковський — страждалець за віру Христову, священномученик Черкаський, розстріляний у 1938 році. У 1915 році в церкві здійснив Божественну літургію майбутній схиархієпископ, а тоді — архієпископ Антоній (Абашидзе), який свого часу вчив у духовній семінарії Йосипа Джугашвілі (Сталіна), а митрофорний протоієрей Йосип (Горбатенко) працював у храмі з 1947 по 1991 рік.

І от новітня історія. У березні 2019-го парафіяни церкви висловили недовіру тодішньому настоятелю від УПЦ (мп) отцю Володимиру і проголосували за перехід до ПЦУ. Три роки тривала судова тяганина, і у квітні 2022-го храм таки змінив підпорядкування. А о 5:16 у неділю, 11 грудня 2022 року, до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу.

— О 5:51 до мене подзвонив староста Бірок Михайло Сергієнко і сказав, що горить церква. Я живу і служу в Свято-Покровському храмі у Камʼянці Черкаської області, а за сумісництвом — і тут, у Бірках, то ми з матушкою, в чому були, вскочили в авто і приїхали сюди, — розповідає настоятель храму Петро Скіцка. — Слів немає. Є лише біль, сльози і розпач. Ми вже організували кімнату-музей при церкві, там зібрали експонати з козацької доби, з 1648 року. Хотіли якраз на Миколая урочисто відкрити. Як бачте, не змогли.

Отець Петро замовкає і бореться зі слізьми. Над згарищем і досі в'ється дим, вітер жбурляє його врізнобіч. Поруч з ущент вигорілою будівлею — дивом вцілілий хрест з Ісусом.

— Я більш ніж переконаний, що це підпал, — каже священик. — Ми збудуємо нову церкву, звісно ж. Але ця була памʼяткою, святинею... Війна іде не лише за нашу територію, але й за наші душі. Нині палять церкви Православної церкви України, а завтра? Завтра палитимуть хати тих, хто до неї ходить? Прошу всіх, хто має таку можливість, допомогти у відновленні — чи то побудові нової — церкви у Бірках.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" ids="143804,143803,143802,143801,143800,143799,143798,143797"]

— Вже багато людей телефонує, пропонують допомогу, — говорить сільський староста Михайло Сергієнко. — Ми найближчим часом відкриємо спеціальний рахунок, куди можна буде скидати гроші, виставимо цей рахунок в інтернеті. Та й не грошима тільки — можна допомогти будматеріалами, чим завгодно. От тільки проведемо там толоку, розгребемо те, що лишилося, і почнемо будувати заново. Я оптимістично налаштований. На зло ворогам зробимо все якомога швидше.

Речниця ГУ Нацполіції в області Віталіна Бевзенко повідомила CBN, що «правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч.2 194 Кримінального кодексу України (Умисне знищення або пошкодження майна)». Макет храму, виготовлений у 2007 році жителем Бірок Сергієм Колісником, зберігається в Олександрівському краєзнавчому музеї.

[caption id="attachment_143796" align="aligncenter" width="640"] Т. в. о. директора Олександрівського краєзнавчого музею Василь Білошапка показує макет Свято-Миколаївського храму.[/caption]

Всі фото: Андрій Лисенко