Чим запам'ятається глядачам 54-й фестиваль «Вересневі самоцвіти»

Перегляди: 88
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

Учора, 29 вересня, добіг кінця 54-й всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». З 23 по 29 вересня глядачі могли побачити балет «Фауст», вистави «Записки божевільного», «Віно», «Грішна», «Комедія на руїнах», «SИМУЛЯNT», «Учта на хуторі "Надія"», «Перед волею», «Всі миші люблять сир» та «Як важливо бути серйозним» за участі творчих колективів зі Львова, Кривого Рогу, Києва та Кропивницького. Представили й кілька творчих та культурних проєктів, дотичних до театрального світу. На декількох виставах та подіях побували журналісти CBN.

У понеділок, 23 вересня, урочисте відкриття театрального шоу «Вересневі самоцвіти» відзначилося виставою «Гра в Корифеїв, або герой західного світу» просто неба. Вертеп-балаган на дві дії розповів про сучасних акторів, які граються в Корифеїв. Глядачам сподобалася вистава, вони сміялися з дотепних жартів.

2024_09_23_9999_161_09_23_2024 (1)
Представили балет «Фауст» артисти Львівської національної опери у вівторок, 24 вересня. Артистичний керівник - скрипаль та диригент Ігор Муравйов. На сцені виступили прима-балерина Дарина Кірік, солісти балету Сергій Александров, Мар'яна Гресь, Ілля Устиненков та піаністка Меланія Макаревич. Балет поставили за однойменною філософською трагедією Йоганна Вольфганга Гете, яка розповідає про професора Фауста, який уклав угоду з дияволом Мефістофелем. На балет «Фауст» прийшло багато глядачів, люди зайняли майже всі місця. Охочі могли зробити благодійний внесок для центру паліативної допомоги.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

IMG_7180_09_24_2024 (1)

«Побачений балет - це насолода, яку нарешті можуть споглядати і в Кропивницькому. Пластика артистів була неймовірною і вразила мене, балет дуже сподобався», - розповіла кропивничанка Марія.

У середу, 25 вересня, до Кропивницького з пластичною виставою «Записки божевільного» завітав Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху». Драму поставили за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя. У ній висвітлюється «тема маленької людини». Філософське питання про призначення людини, про її місце і роль у вирі життя. Режисером постановки виступив заслужений діяч мистецтв України Олександр Бєльський, він помер 24 травня 2024 року. Також над виставою працювали художниця-постановниця Олександра Вєрняєва та балетмейстерка Наталя Бєльська.

IMG_7290_09_25_2024 (1)
З особливим захопленням глядачі дивилися виставу «Комедія на руїнах» Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка у суботу, 28 вересня. Режисером-постановником виступив Петро Ільченко. У виставі зіграли Андрій Романій, Олексій Зубков, Марина Кошкіна, Володимир Коляда, Олексій Паламаренко, Олексій Петухов, Ренат Сєттаров, Роман Воронін та Кароліна Мруга. Виставу «Комедія на руїнах» поставили за однойменною комедією Марка Кропивницького, яка розповідає про майже збанкрутілого панича Рафаїла Смородіна, якого обдурили його слуги. Прем'єра відбулася в 2021 році. Комедія почалася та закінчилася танцювальним номером, який глядачі дуже вподобали. Люди проводили акторів оваціями.

IMG_7447_09_28_2024 (1)
Учора, 29 вересня, театральний фестиваль завершився виставою «Перед волею» Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького. Постановником виступив директор театру Євген Лавренчук. Головних дійових осіб зіграли заслужений артист України Анатолій Шевченко, Євген Скрипник, заслужений артист України Олександр Ярошенко, Микита Капелюшний та Елізабет Давідян. У виставі «Перед волею» переплітаються три всесвіти: реальний, театральний всесвіт Марка Кропивницького та потойбіччя. Головний герой Юрко знаходиться в комі в укритті Азовсталі, йому мариться історія на основі однойменної п'єси Марка Кропивницького. Прем'єра відбулася 22 червня 2024 року. Глядачі стримано сприйняли виставу.

IMG_7528_09_29_2024 (1)

«Вистава мала психологічну направленість. Гра акторів мені сподобалася. Але я не зрозумів, що хотів донести постановник вистави до глядача», - поділився враженнями кропивничанин Ігор.

Також у рамках фестивалю «Вересневі самоцвіти» Кропивницький муніципальний театр сатири представив виставу «Віно» та «SИМУЛЯNT», арт-театр «Люта» показав виставу «Грішна».

Актори Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького завітали й до Олександрії з виставами «Всі миші люблять сир» та «Як важливо бути серйозним».

Також на хуторі Надія пройшов краєзнавчий квест «Стежками корифеїв» та гастро-перфоманс «Учта на хуторі “Надія”».

Протягом фестивального тижня відбувалися не лише вистави, а й інші події, дотичні до театрального життя. У середу, 25 вересня, в Театрі корифеїв презентували путівник «Марко Кропивницький. Театр корифеїв. Початок», який присвятили «батьку професійного театру». Путівник про яскраві місця Кіровоградщини, пов'язані із засновником національного професійного театру Марком Кропивницьким, виготовили з метою популяризації та розвитку туризму області. Розробкою займався географ та краєзнавець Андрій Домаранський. Це друкований путівник, у якому зібране головне з біографії Марка Кропивницького, відомості про перший професійний український театр та карта з переліком найважливіших об'єктів області, пов'язаних з життям драматурга.

2024_09_25_9999_2_09_25_2024 (1)
Оновлений бренд Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького представили у вівторок, 24 вересня. У містян виникли суперечливі враження щодо колористики та стилю бренду.

preview Фото: Театр корифеїв

«Можливо, автори ребрендингу хотіли створити візуал, який би узагальнив уявлення про Театр корифеїв, але вийшло, на мою думку, не дуже вдало. Багато намішано: і Мельпомена, і акторка якась чи актор. Можливо - це взагалі театральна маска, складно зрозуміти. Кольори швидше нагадують плакат радянської пропаганди. Усе це потрібно було враховувати, особливо, якщо зважати на війну в країні», - зазначила кропивничанка Наталія.

У неділю, 29 вересня, пройшов театральний форум «Сучасний український театр - як інструмент національної ідентичності».

Під час «Вересневих самоцвітів» представили й кіномистецтво. У четвер, 26 вересня, на малій сцені Театру корифеїв відбувся показ фільму «Сашенька». Це психологічна драма, події якої розгортаються в 70-ті роки за часів СРСР. Головний герой — двадцятилітній хлопець, прикутий до інвалідного візка. Його родину жорстоко вбито з мисливської рушниці у власному ліжку. Проте ця історія не про спробу впоратися з почуттям втрати, а про те, як страшна подія відкриває моторошні секрети цієї родини, а також доводить просту істину: травмовані батьки створюють травмованих дітей. У 2022 році фільм «Сашенька» представили на Міжнародному кінофестивалі «Темні ночі» в Таллінні, після чого кінокартину побачили в різних країнах світу. Режисером, сценаристом та продюсером фільму виступив Олександр Жовна. Оксана Бурлай-Пітерова виконала роль матері, Віктор Рибчинський — роль батька, а Дмитро Ніжельський зіграв головного персонажа цієї картини.

Тож, цьогоріч «Вересневі самоцвіти» знайшли чим здивувати вибагливого глядача, хоч і не всі заходи отримали схвальні відгуки.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.