У Знам’янці люди вийшли на протест через сморід (ФОТО)

Перегляди: 2053

В Знам’янці сьогодні, 11 липня, відбулася акція протесту «Я маю право на чисте повітря», передає CBN.

Люди зібралися, щоб привернути увагу до проблеми зі смородом, від якого потерпають знаменчани і особливо жителі привокзального району.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами організатора акції, голови правління фонду «Повернення до життя» Олександра Остапова, з 2013 року в місті працює свинокомплекс ТДВ «Колос».

«До ферми немає жодних претензій: трояндами пахне, усі у білих халатах, умови дуже на високому рівні в тому числі для свиней. Але це лише вдень.  До 21 години – це Європа, але після починається Азія.  Результати життєдіяльності свиней вивозять на поля, вітер дме на місто, люди задихаються, особливо астматики, купують кисневі подушки. Навіть маленькі дози меркаптану викликають головний біль», - розповів CBN Олександр Остапов.

Він зазначив, що перевіряючі органи працюють вдень, коли заміри повітря вже не вказують на наявність перевищення сполук, що відповідальні за запах.

Спілкування керівництва підприємства з жителями, які страждають від смороду, каже активіст, тривають вже сім років.

Вимог у учасників акції дві. Перша - припинити  виливати відходи на поля. Друга - поставити очисні споруди.

«Дійсно – добра ферма, європейські умови праці. Логічне продовження – встановити очисні споруди європейського формату, і ми аплодувати стоячи будемо цьому господарнику. Мова ж не йде про закриття бізнесу. Просто зроби до кінця  те, що ти добре зробив спочатку», - додав Олександр Остапов.

Активісти підготували звернення в усі інстанції – від обласної прокуратури до Офісу президента - та збирають підписи. Якщо за місяць не припиниться розповсюдження смороду, люди готові перекрити дорогу поруч з підприємством.

Представник підприємства еколог Микола Давидов у коментарі CBN підкреслив, що підприємство має усі необхідні дозволи і запах не шкідливий для людей - меркаптани, які його викликають, не внесені у список речовин, на які потрібен дозвіл на викиди.

«Нас контролюють і департамент екології, і Держпродспоживслужба. Їх висновки – все ми робимо законно. Відходи потрапляють у бетонні сховища, де вони зброджуються, і потім вивозимо в поле. Але ж запах меркаптанів все рівно є. В спеку швидкість випаровування прискорюється в рази. Те поле, куди ми раніше вивозили, було на схилі балки. У вечірній час, коли тихо, можливо, запах доходить до привокзального району Знам’янки.

Ми почали вносити у гній, який перебуває у сховищах, втричі більшу дозу біодесктруктору “Комплезим-С”. Він врази прискорює переробку органіки. Це повинно зменшити викиди.

Тепер ми поле перенесли в інший бік, де роза вітрів не дозволить запаху ніяким чином попасти в місто», - розповів Микола Давидов.

Він додав, що на підприємстві два роки триває робота зі створення біогазової станції, щоб переробляти гній на газ, а той в свою чергу на електроенергію.

Нагадаємо, минулого року винуватця смороду в Кропивницькому притягнули до адміністративної відповідальності.

Фото Юлії Бабак.