Борги «Схід ГЗК» зросли до 5 мільярдів гривень

Перегляди: 117
Фото: Кіровоградська ОВА

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад обговорили проблеми ДП «Схід ГЗК»: модернізацію технологій видобутку урану, вирішення екологічних питань, безпеку працівників та борги підприємства.

Про це повідомила Кіровоградська ОВА у Facebook.

«План заходів з підвищення ефективності роботи на лютий – серпень 2024 року, який розробив "Схід ГЗК", не виконується. Виробництво урано-оксидного концентрату занижене (24 тонни в місяць замість планових 35), шахти не укомплектовані робочою силою, заборгованість по заробітній платі зросла на 70 млн грн і становить 290 млн грн (загальна заборгованість підприємства становить понад 5 млрд грн), тендери на закупівлю обладнання для модернізації Новокостянтинівської шахти не проведені», - зазначає начальник управління інфраструктури ОВА Володимир Кондратюк.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

При належній підтримці держави підприємство могло б забезпечувати всі 15 блоків атомних електростанцій України.

«Питання забезпечення фінансування проєктів "Схід ГЗК" через позицію Мінфіну залишається неврегульованою. Стосовно питання припинення блокування діяльності підприємства – наразі рахунки повністю розблоковано», - повідомив Ігор Іванов, який виконує обов’язки директора департаменту ядерної енергетики Міненерго.

Також Ігор Іванов розповів, що щодо надання державної підтримки та забезпечення планового виробництва – через воєнний стан у країні, кошти спрямовуються на оборонні цілі, тому державна підтримка «Схід ГЗК» не надається.

«Держава не має можливості фінансувати підприємство. Щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам – наразі прострочену заборгованість по заробітній платі зменшено у більш ніж на 70 млн грн (залишок 222 млн грн), з жовтня 2022 року, не зважаючи на фінансове становище, підприємство стабільно щомісячно виплачує зарплату», - додав Ігор Іванов.

Як повідомляло CBN, Кіровоградська обласна рада звернулася до центральних органів влади щодо необхідності виведення з кризи «СхідГЗК» та будівництва заводу з виробництва ядерного палива на Кіровоградщині.