Етнопроєкт «Баба Єлька» презентує новий фільм про експедиції Кіровоградщиною

Перегляди: 168

26 червня етнопроєкт «Баба Єлька» презентує нову серію про експедиції Кіровоградщиною - в Устинівську громаду.

Про це повідомила громадська організація «Баба Єлька».

Команда поїхала у свою соту експедицію у супроводі знімальної групи на чолі з режисеркою Катериною Мурованою.

«Цікаво, що ми їхали фіксувати автентичну традицію Устинівської громади, а виявилося, що майже всі старожили, з якими вдалося поспілкувалися, мають коріння з… Волині та Львівщини. Анна Швець та Анастасія Колодич із Криничного та жительки села Садки Ганна Шуляр і Ольга Бєльська приїхали на Кіровоградщину наприкінці 50-х – початку 60-х років, повіривши в обіцянку «легкого» хліба. Тут, 18-річні, вони починали своє життя з нуля, берегли і переймали традиції, виходили заміж, народжували дітей, які вже ставали корінними жителями Устинівщини. Попри те, що після переїзду минуло більше як пів століття наша команда все ж таки записала чимало цікавої інформації і що найголовніше – пісень», - розповіла голова етнопроєкту «Баба Єлька» Інна Тільнова.

У другій серії команда «Баби Єльки» з'ясовувала, чи є корінне населення у селі Криничне, а також хто такі «вербовщики» і як вони впливали на нашу ідентичність. Дізнавалася відповідь на питання про те, чому люди не повертаються додому, а й досі бережуть та водночас формують культурну спадщину Кіровоградщини. Ну і, звісно ж, куштувала традиційні волинські страви - товкмачі та кислий борщ, а також традиційний куліш за новим рецептом.

Другу серію з 10-серійного документального циклу «Баба Єлька» можна переглянути на ютуб-каналі «Баба Єлька».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повідомляло CBN, у лютому 2024 року «Баба Єлька» анонсувала нову просвітницьку ініціативу «Стань агентом «Баби Єльки», яку реалізують за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У межах ініціативи команда створює низку культурних продуктів, серед яких серіал про старожилів найвіддаленіших сіл Долинської, Устинівської, Онуфріївської, Голованівської та Петрівської громад Кіровоградської області.