Міома матки — коли потрібно її видаляти

Перегляди: 1033

Міома матки — це досить розповсюджене захворювання, яке виникає у жінок та може призводити до багатьох ускладнень та порушення репродуктивної функції. Пухлина належить до доброякісних, однак все одно потребує максимально ефективного лікування одразу після її виявлення.

Якщо йдеться про масивні ураження та пошкодження великої площі міометрію, лікарі часто вибирають радикальне втручання — повне видалення матки. Однак, якщо є можливість, проводиться міомектомія — консервативний метод, коли видаляється тільки пухлина. Для проведення цієї операції є певні показання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Коли є необхідність видалення міоми матки

Довгий час це захворювання може протікати безсимптомно та жодним чином не тривожити жінку. Виявляють його в такому разі випадково, і не одразу лікарі приймають рішення про проведення операції. Якщо розмір пухлини за відсутності клінічної картини становить менше ніж 12 см, можна обрати вичікувальну тактику та лікуватися медикаментозно.

Але, крім великих розмірів і швидких темпів зростання, є низка симптомів, за наявності яких призначається оперативне лікування:

  • розлади менструального циклу;
  • розташування міоми у підслизовому шарі;
  • доцентровий напрямок зростання пухлини;
  • кровотечі;
  • розвиток анемії;
  • тазовий біль;
  • порушення функції інших тазових органів через тиск на них пухлиною;
  • проблеми з сечовипусканням.

Для кожної пацієнтки спосіб терапії підбирається індивідуально, але зазначені симптоми є свідченням про необхідність радикального лікування, адже одночасно з неминучим збільшенням пухлини клінічна картина буде погіршуватися.

photo_2024-08-02_16-22-56 (2) 

Коли лікарі клініки Добробут вибирають міомектомію

Якщо все ж виникає потреба в оперативному лікуванні, лікарі проводять комплексну діагностику та підбирають конкретну операцію. Саме міомектомії віддають перевагу за наявності таких умов:

  1. Бажання жінки народжувати дітей. Жінки в репродуктивному віці майже завжди хочуть зберегти матку, щоб у майбутньому народити дитину. Тому лікарі (за можливості) видаляють тільки вузли. Через пів року після виконання операції можна планувати вагітність.
  2. Вузол розташований таким чином, що піддається подібному лікуванню. Так видаляють вузли, які розташовані субсерозно чи в порожнині матки. Прямим показаннями до міомектомії є вузол на ніжці.

Якщо необхідні умови відсутні (жінка не планує народжувати, а пухлина розташована у товщі міометрію), проводиться видалення матки. Але лікарі клініки Добробут завжди обирають метод, найкращий для кожної пацієнтки.