Новий апарат опромінення запрацював у Кропивницькому в онкодиспансері 

Перегляди: 773
Фото: телеграм-канал начальника Кіровоградської ОВА Андрія Райковича

У Кіровоградському обласному онкологічному центрі працює новий апарат опромінення. 
 
Про це CBN повідомив медичний директор КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» Ігор Макарук. 

«Ми отримали апарат опромінення. Інтегрували його місяць тому, і приблизно три тижні чекали дозвіл від Державного комітет ядерного регулювання України на право користування цим обладнанням. Дозвіл ми отримали в четвер на минулому тижні. Оскільки в п’ятницю ми його тільки запустили, за понеділок і вівторок було десь пацієнтів 15 – 20», - розповів медичний директор. 

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповідає Ігор Макарук, раніше онкодиспансер використовував для лікування пацієнтів старі апарати 1991 року випуску. Натомість нове обладнання відповідає усім сучасним стандартам, а, головне, лікування цим апаратом для пацієнтів буде абсолютно безплатним. 
 
Це обладнання використовують для лікування злоякісних пухлин методом променевої терапії. Як зазначається, протипоказань щодо лікування на цьому апарату немає. 
 
Як повідомляло CBN, МОЗ за 36 млн грн придбало для обласного онкоцентру систему лінійного прискорювача Elekta Harmony, яка зупиняє ріст ракових пухлин та знищує їх. Загалом МОЗ придбало 15 систем лінійних прискорювачів, їх загальна вартість – 541 млн грн. Все обладнання розподілять по різних онкоцентрах України, зокрема й до Кіровоградщини.  
 
Медичний директор Ігор Макарук розповів, на якій стадії знаходиться цей проєкт: 

«Зараз йде процес будівництва бункера для цього лінійного прискорювача. Це також прилад променевої терапії, він не надійде, поки приміщення не буде відповідати певним критеріям біологічного захисту. Будівництво на завершальному етапі, й у нас по плану в жовтні отримати цей апарат».