Сонцезахисний крем для обличчя: розбираємося з маркуванням

Перегляди: 21

Ми звикли до того, що сонячні промені надають шкірі приємного шоколадного відтінку. Але ультрафіолет не тільки створює певний візуальний ефект, а й чинить негативний вплив. У цій статті ми розповімо про те, як захистити шкіру від побічних ефектів ультрафіолетового випромінювання.

Перебування на сонці: можливі наслідки

  • Еритема. Почервоніння окремих ділянок з вираженою болючістю, свербінням і печінням, що значно посилюються під час дотиків

    Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

  • Альтерація. Зміна структури клітин шкіри, яка провокує запальні процеси.

  • Гіперпігментація. Основна причина – активізація синтезу меланіну під дією ультрафіолету. Підвищене вироблення та нерівномірний розподіл призводять до утворення на поверхні покривів характерних плям.

  • Фотостаріння. Основні ознаки – зменшення еластичності та пружності, в'ялість, надмірне потовщення рогового шару епідермісу, поява сітки дрібних мімічних зморщок.

Також зазначимо, що від шкідливого впливу ультрафіолету більшою мірою страждає шкіра обличчя, оскільки тіло зазвичай захищене одягом. Саме на ній досить швидко з'являються негативні наслідки у вигляді раннього старіння й пігментації, можливі й опіки. Щоб уникнути шкідливого впливу ультрафіолету, використовуйте сонцезахисний крем для обличчя

Види ультрафіолетового випромінювання

  • UVА-промені. Сприяють фотостарінню, провокують появу пігментних плям, порушують природне вироблення колагену й еластину, а також структуру клітин. 

  • UVB-промені. Саме вони надають шоколадний відтінок, але у разі надмірного впливу, а також за підвищеної чутливості, викликають опіки.

  • UVC-промені. Повністю поглинаються озоновим шаром і верхніми шарами атмосфери, тому не досягають поверхні Землі. Вони не чинять шкідливого впливу. Мають антибактеріальні та противірусні властивості та використовуються в лабораторних і промислових умовах для дезінфекції.

Вибираємо ступінь захисту

Очевидно, що небезпечні для людини два види випромінювання. Показник SPF інформує яким ступенем захисту від UVB-променів наділений певний продукт:

  • SPF 10 нейтралізує менш ніж 90% UVB-променів;

  • SPF 15 – 93%;

  • SPF 30 – 97%;

  • SPF 50 – 98%;

  • SPF 100 блокує до 99%.

Корейські та японські виробники на етикетках сонцезахисних кремів для обличчя використовують інше маркування – PA+. Кількість плюсів визначає, наскільки цей засіб здатний нейтралізувати негативний вплив UVB-променів.

SPF-фільтри: якими вони бувають

  • Фізичні (мінеральні). Сонцезахисний крем для обличчя зазвичай містить оксид цинку або діоксид титану. Це найпоширеніші інгредієнти в цій категорії. Вони створюють на поверхні спеціальний відбивний екран. Оксид цинку також має антибактеріальні, матувальні та заспокійливі властивості. Обидва інгредієнти вважаються безпечними та дозволені до застосування у складі косметичних засобів у країнах ЄС.

  • Хімічні. Діють по-іншому. Вони не відбивають, а поглинають ультрафіолет. До них належать авобензон, оксибензон, октиноксат, октокрилен, мексорил. Сонцезахисні креми з хімічними фільтрами мають легшу текстуру та лягають тонким шаром.

Продукти з фізичними фільтрами більшою мірою підходять чутливим, а також схильним до алергічних реакцій і запалень покривам. Засоби з другої групи сподобаються тим, хто віддає перевагу легким текстурам, які не відчутні на шкірі та наносяться дуже тонким шаром. 

Рівень PPD: що він показує

Наскільки сонцезахисний крем для обличчя здатний уберегти покриви від UVА-променів, а значить від пігментації, фотостаріння та інших неприємностей, визначає показник PPD. У азійських виробників косметики прийнято інше маркування – PI. Достатнім вважається PPD рівний 8, а максимальний показник становить 42.

 Замовити такі косметичні засоби з доставленням по Києву та Україні ви можете на сайті мультирегіонального інтернет-магазину https://makeup.com.ua/ua/. Адже сонцезахисний крем для обличчя з маркуванням SPF і PPD – це надійний, комплексний захист від опіків, фотостаріння, появи гіперпігментації та структурних змін клітин шкіри.