Судове провадження стосовно ексголови Кіровоградської ОДА зупинили

Перегляди: 3292

ВАКС зупинив слухання справи стосовно колишнього голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня в одержанні хабаря.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Клопотання адвоката про зупинення судового провадження стосовно обвинуваченого задовольнити. Зупинити судове провадження у справі №991/2873/21 стосовно, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, до його звільнення з військової служби, на яку він був призваний за призовом під час мобілізації», - йдеться у тексті ухвали.

Як повідомляло CBN, навесні 2020 року голова ОДА забажав отримати неправомірну вигоду від начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Посадовець не хотів напряму вчиняти ці дії, тож для реалізації задуму залучив пособника – Сергія Шевченка. І вже той, за його вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн неправомірної вигоди щомісяця, інакше чиновник зіткнеться з перешкодами у своїй діяльності, зокрема, ініціюванням питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом зловмисники збільшили свої вимоги, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, що перебували у підпорядкуванні головного управління органу виконавчої влади. З огляду на показники попередніх періодів, йшлося про суму близько 1,8 млн грн.

За умовами «угоди», кошти мали передавати траншами. Перший – у 100 тис. грн – передано на початку червня 2020 року, що задокументовано в межах досудового розслідування. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн голову та посадовця ОДА викрили та затримали у межах спільної операції НАБУ, САП, ГУ БКОЗ та УСБУ.

В ході подальших слідчих дій за місцем роботи та проживання підозрюваних вилучені великі обсяги готівки, походження якої наразі невідоме. Йдеться про понад 4,5 млн грн, 320 тис. доларів, 24 тис. євро.