У справі Романа Червінського планують допитати свідків сторони захисту

Перегляди: 180
Роман Червінський та адвокати. Фото архівне

У Кропивницькому в Кіровоградському райсуді 24 травня відбулося чергове засідання у справі ексрозвідника Романа Червінського - підготовче.

Про це CBN стало відомо з онлайн-трансляції із зали суду.

Судді: Ігор Гершкул, Олександр Квітка та Ірина Бойко.

Засідання розпочалось з питань недовіри складу суду, адвокати Червінського вважають, що судді визначені з порушеннями під час авторозподілу справ, про що вже йшлося під час минулих засідань суду.

Адвокатка Червінського Людмила Куса повідомила, що у даному кримінальному провадженні мають місце порушення підслідності (має бути підслідність ДБР, а не СБУ), про що вона вже заявляла.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також йшлося про відвід прокурорів Ярослава Гаврищука та Віктора Кобця. Загалом Куса озвучила, що адвокати мають близько сотні скарг щодо бездіяльності або дій, які не відповідають нормам КПК та вважають прокурорів упередженими.

"Не проведено ряд слідчих процесуальних дій, про які сторона захисту впродовж року досудового розслідування неодноразово говорила та ініціювала також перед прокурором", - додала адвокатка.

Одним із доказів винуватості Червінського, яку використовує сторона обвинувачення, є новина російського каналу "Росія 24", це також вказує на упередженість прокурорів, на думку адвокатів.

Прокурор Віктор Кобець повідомив, що причин для відводу не вбачає. Судді клопотання розглянули та відхилили, прокурорами у справі залишаються Ярослав Гаврищук та Віктор Кобець.

Надалі під час засідання суду сторона захисту долучила схематичну таблицю показань усіх свідків у справі в хронологічному порядку, якою, за словами правозахисника Костянтина Глоби, таким чином адвокати продемонстрували суддям фабрикування справи.

Цього разу до суду зʼявилися потерпілі від обстрілу аеродрому "Канатове". Загалом заявлено 17 потерпілих, четверо з них з'явилися до зали суду, ще кількох представляли їхні адвокати.

Адвокати Червінського наполягали на необхідності проведення допиту трьох свідків сторони захисту, прокурор заперечував, проте суд все ж постановив викликати ключових фігур.

Також розглядали клопотання прокурора Віктора Кобця щодо продовження тримання під вартою Романа Червінського без права внесення застави, мотивуючи це тим, що підозрюваний може переховуватися або впливати на свідків тощо.

Людмила Куса натомість просила скасувати запобіжний захід або обрати альтернативний - домашній арешт, адже Роман Червінський постійно перебуває в окремій камері, що за її словами не відповідає правовим нормам у випадку, якщо провина ще не доведена. Також адвокати озвучили готовність внести 2 мільйони гривень застави.

Засідання тривало майже сім годин з перервами на повітряну тривогу. Розгляд справи продовжать 5 червня.

Нагадаємо, 21 квітня 2023 року Червінському оголосили підозру за статтею «перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень». За версією слідства, його самовільні дії призвели до ракетного обстрілу ворогом аеродрому у Кіровоградській області.

Сам ексрозвідник заявив про політичний тиск, справу він вважає сфальсифікованою.

Як повідомляло CBN, у ході судового засідання у Кропивницькому апеляційному суді 8 травня розглядали апеляцію сторони захисту Романа Червінського щодо рішення Кіровоградського районного суду про продовження строку дії запобіжного заходу - тримання під вартою.