Від Blanco до Anejo: різновиди текіли

Перегляди: 50

Серед розмаїття алкоголю текіла завжди існує ніби у власному середовищі. Від незвичних методів вживання до характерного смаку — все у такому напої, як текіла, підкреслює мексиканський спекотний колорит. Хоча ферментація та дистиляція є складовими виробничого процесу для всіх видів спиртного, смак може відрізнятися залежно від регіону для збирання агави та часу витримки. Можливість розрізняти сорти є корисним умінням, тому ця тема варта обговорення.

У чому різниця між текілою та мескалем

Мескаль та текілу часто вважають тотожним напоєм, що не зовсім так. За своєю суттю мескалем може вважатися будь-який алкогольний напій, що виготовляється з сукулента під назвою агава. Якщо проводити паралелі з іншими алкогольними напоями, то текіла для мескалю виступає тим самим, чим є скотч для віскі. Існує близько 30 сортів агави, що містять достатню кількість цукру для виробництва мескалю. Водночас канонічна текіла створюється лише з блакитної агави Вебера.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

2 5 типів текіли, про які потрібно знати

Серед різновидів текіли, представлених на сучасному ринку, виділяють такі 5 основних видів:

1.    Бланко. Основною особливістю текіли бланко, також відомої як плата або срібна, є відсутність етапу витримки. Напій із дистилятора найчастіше відразу потрапляє до резервуару та пляшки. Внаслідок цього сорт Blanco прозорий та має різкий смаковий профіль. Гарно себе показує у складі таких коктейлів, як «Маргарита» або «Палома».
2.    Репосадо. У перекладі з іспанської означає «відпочилий», що передбачає витримку від 2 до 11 місяців. Посмак менш різкий, ніж у текіли бланко, з додаванням бочкових ноток. Може бути основною для більшості коктейлів, але мексиканці радять вживати з соком лайма та гілочкою базиліку.
3.    Ан'єхо. Витримується до 3 років, часто у бочках з-під віскі. Смаковий профіль охоплює ваніль та коричневий цукор. Як і бурбон, найкраще смакує з додаванням води або льоду.
4.    Екстра Ан'єхо. Крім трирічної витримки, відпочиває у окремому типі бочок перед розливом. Це збільшує контакт із деревиною, ускладнюючи аромат та бурштиновість відтінку. Як й інші преміальні напої, вживається у чистому вигляді.
5.    Кристаліно. Новий вид, що отримав популярність завдяки клубній VIP-сцені. За своєю суттю це репосадо або ан'єхо, відфільтрований через вугілля для зниження концентрації дубильних речовин. Смакує як у чистому вигляді, так і у складі коктейлів.

Усвідомлюючи, чим відрізняються різні види текіли між собою, вибрати продукт собі до смаку буде простіше. Потрібно лише визначитися з тим, який різновид цього алкогольного напою буде ідеально відповідати смакам споживача.