Як підготуватися до операції з видалення пахової грижі та як відбувається втручання

Перегляди: 76

Підготовка до операції включає діагностику (УЗД, аналізи крові та сечі, КТ та МРТ), корекцію режиму життя, відмову від шкідливих звичок, дотримання спеціальної дієти та психологічну підготовку.

Лікування пахової грижі — це завжди хірургічне втручання. Пацієнту проводять операцію, під час якої зсунуті внутрішні органи повертають на природне місце, а потім зміцнюють грижові ворота, щоб уникнути повторного інциденту. Від складності хірургічного втручання та подальшої реабілітації залежить ціна на операцію пахова грижа — привід без зволікань звернутися до лікаря.  

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Показання та протипоказання до хірургічного втручання

Показанням до операції є наявність грижі. Її неможливо вилікувати консервативними методами поза хірургічним столом. Чим раніше людина погодиться на лікування, тим менше ризиків матиме.
Протипоказаннями до операції є:

  • підвищення температури;
  • загострення хронічних захворювань;
  • ниркова та печінкова недостатність;
  • тяжкі захворювання серцево-судинної системи;
  • цукровий діабет у стадії декомпенсації;
  • недостатнє згортання крові;
  • інфаркт, інсульт;
  • літній вік.

Щоб уникнути ускладнень під час операції, спеціаліст завчасно призначає діагностику, на основі якої надає рекомендації та планує хірургічне втручання.

З чого складається підготовка до операції?

На етапі обстеження лікар оцінює розміри утворення, його розташування та особливості. Для цього пацієнт проходить діагностику. 

  1. УЗД пахової грижі. Сканування за допомогою ультразвуку дозволяє візуалізувати вміст грижового мішка та зрозуміти, які органи в ньому знаходяться, наскільки вони залучені.
  2. Лабораторні дослідження у вигляді аналізів крові (загальний, біохімія, цукор, коагулограма, тест на віруси) та сечі.
  3. КТ та МРТ, якщо лікарю не вистачило інформації, отриманої на УЗД.

Завдяки такій підготовці фахівці можуть детально продумати план операції, дібрати відповідний наркоз.

Наступним кроком є корекція режиму життя пацієнта напередодні процедури. Передбачаються відмова від куріння та вживання алкоголю, дотримання спеціальної дієти та психологічна підготовка. У деяких випадках лікарі також призначають носіння спеціальної компресійної білизни, яка допомагає знизити ризик виникнення тромбозу після втручання.

Вже перед самою операцією пацієнт не повинен їсти 8 годин, щоб кишківник був порожнім.

Види операції на паховій грижі

Залежно від виду та розташування грижі лікарі вибирають оптимальний варіант втручання. Герніопластика може бути натяжною (за допомогою власних тканин пацієнта), ненатяжною (передбачає встановлення спеціальної сіточки) або ж комбінованою.

Найчастіше при лікуванні використовують ненатяжний метод Ліхтенштейна. У ході проведення такої операції хірург використовує спеціальні композитні сітки, що слугують бар’єром для тканин. Метод характеризується простотою та мінімумом рецидивів, оскільки за допомогою сітчастого ендопротеза повністю перекривається отвір грижових воріт. Також до його переваг належать короткочасний період реабілітації та відсутність сильних больових відчуттів.