«Он убівал братскій народ». Що важливіше - професіоналізм чи людські якості?

Перегляди: 1811

Лікарку з Національного інституту раку (НІР) Ганну Губареву, яка назвала хворого на рак спецпризначенця з Кропивницького Віталія Драгана «вбивцею братнього народу», звільнили з роботи. Вдруге.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Ганна Губарева[/caption]

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історія, яку ЗМІ з подачі CBN розповіли й показали всій Україні, почалася у професійне свято журналістів - 6 червня. Віталій Драган повідомив про свій візит до інститут раку. «Потрапив до пані Губаревої Ганни Олександрівни, кандидата медичних наук, яка спеціалізується саме на такому лікуванні, що мені потрібно. Зустріла вона мене "тепло", аж у жар кинуло від слів: "Нікакіх тєбє льгот, потому что ти братскій народ убівал…"», – розповів він.

За його словами, йому порадили шукати спонсорів чи гроші – 200 тисяч гривень.

Співробітники CBN - народ недовірливий. Тому автор цих рядків зателефонував до НІР, щоб поговорити безпосередньо з Губаревою. Лікарка фактично підтвердила сказане Віталієм.

За її словами, він потребує пересадки кісткового мозку, але держава на це гроші не виділяє. Відтак боєць АТО повинен шукати спонсорів, щоб вони оплатили цю процедуру.

Повністю розмову з Ганною Губаревою можна почути на аудіозапису.

Інститут спробував зам’яти справу, ще коли коли не було великого розголосу. Для цього до редакції CBN зателефонувала представниця піар-служби і мило та ввічливо попросила видалити публікацію. Ніхто нічого, звісно, не видаляв.

7 червня інститут заявив, що готовий забезпечити Віталія всім необхідним. «Наразі у мобільному режимі провідні онкологи НІ аналізують історію хвороби пацієнта, щоб надати свої рекомендації щодо його подальшого лікування», – йшлося в офіційному повідомленні закладу.

Стосовно Ганни Губаревої почали службове розслідування, за результатами якого її звільнили.

Через кілька тижнів CBN знову набрав номер НІР.

- А можна поговорити з Ганною Олександрівною Губарєвою? - чемно спитав ваш покірний слуга.

- Ні, її звільнили.

Ми заспокоїлись. Триває збір коштів на лікування Віталію Драгану, час від часу спілкуємося з ним у соцмережах, він заходить у гості, коли буває в Кропивницькому.

А вчора, 13 серпня, мов грім серед ясного неба пролунала звістка: Губареву поновили на роботі. Більше того, вона виявилася секретарем комісії з питань етики. Етики!

Номер з поверненням тихцем на роботу не пройшов. Після чергового шуму в ЗМІ лікарку звільнили вдруге. (Складно стверджувати, що востаннє.)

Однак запитання лишилися.

Перше. Чому керівництво НІ тихцем поновило на роботі Ганну Губареву? Офіційна причина - їй треба було завершити наукову роботу. А справжня - така ж?

Друге. Як учитель не має права бити дітей, так і лікар не повинен молоти казна-що хворому. З іншого боку, що важливіше: етика чи професійні (під сумнів ніхто їх у цьому випадку не ставив) якості? Лишившись на роботі, Губарева, цілком імовірно, могла врятувати не одне життя.

На перше запитання однозначну відповідь при бажанні можна знайти. А от з другим важко розібратися.

Якось бридко від усього цього...

Андрій Лисенко, CBN