Директорка НІР пояснила ситуацію з лікаркою, яка назвала АТОшника «вбивцею братнього народу» (ВІДЕО)

Перегляди: 2091

Директор Національного інституту раку Олена Колеснік висловилася щодо ситуації зі співробітницею закладу Ганною Губаревою, яка назвала спецпризначенця з Кропивницького Віталія Драгана «вбивцею братнього народу».

Відеозвернення Колеснік, у якому вона також прокоментувала звинувачення в непрозорості при проведенні клінічних досліджень з боку Центру протидії корупції (частина про статтю Олександри Устинової), оприлюднили на офіційному сайті інституту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://www.youtube.com/watch?v=nsBPsgLWgBc

Наводимо розшифровку звернення повністю: «Шановні українці!

Я звертаюсь до вас, я - Олена Колеснік, директор Національного інститут раку, працюю директором уже три роки. А раніше більше тридцяти років працювала хірургом-онкологом у цих стінах, цього інституту. І на теперішній час остаюсь таким же практикуючим лікарем, науковцем. Моя громадянська позиція - це вільна, незалежна і сильна Україна. А так як я - лікар, то я не може не говорити про реформу медицини, про технології в онкології. І основна мета, з якою я прийшла і стала директором, - це розвиток саме цього напрямку медицини.

Незважаючи на всю ту критику, яка виходить на теперішній час про мене, про інститут, про мою команду, яка працює в інституті... Обвинувачують нас у корупції, у непрофесійних діях, у сепаратизмі, на жаль... Ми працюємо, працюємо дуже потужно, і я вважаю, що ми за останні два - три роки рухаємося тільки вперед.

Щодо питання, яке в останні два дні стало найважливішим для всієї України, - це взаємодія і співпраця Губаревої Ганни з Національним інститутом раку. Офіційно повідомляю наступне: Губарева Ганна була звільнена з посади лікаря-онкогематолога відділення онкогематології та, за сумісництвом, старшого наукового співробітника з восьмого червня дві тисячі вісімнадцятого року внаслідок неетичної поведінки з хворим бійцем АТО. Це всі знають. Але ж увага, я на цьому наголошую: Губарева Ганна не була відновлена ні разу на посаді лікаря-онкогематолога. Мало того, вона не була ні підвищена, ні відновлена, і ніякими іншими словами я не можу говорити про те, що перекручено в ЗМІ й тиражується в ЗМІ.

У зв’язку з тим, що Ганна Губарева за час перебування на посаді старшого наукового співробітника виконувала фрагмент науково-дослідної роботи, за проханням її керівника і заступника директора з наукової роботи, їй було зроблено трудовий контракт, короткостроковий, для того, щоб вона завершила свою наукову діяльність. Тому на теперішній час вона остаточно звільнена, і з цієї посади, на яку вона не була відновлена. Це контракт, і він був розірваний достроково.

Щодо членства Губаревої в локальній етичній комісії. Ця комісія є незалежною, вона існує при інституті раку, і Губарева є членом комісії з дві тисячі дев’ятого року. Після проведення засідання комісії з питань етики за моїм зверненням було розглянуте питання участі Губаревої в цій комісії і прийнято рішення про виведення її зі складу локальної етичної комісії.

Коротко аналізуючи статтю Олександри Устинової, я хочу сказати, наприклад, стосовно клінічних досліджень - це є абсолютний фейк. Якщо подивитися на публікацію, ні одного клінічного дослідження там не приведено, цифри, які даються, вони є фейкові. Шановні члени ЦПК, цього разу ми готуємо судові позови за честь і гідність лікарів і честь та гідність Національного інституту раку.

Хочу звернутися до тих, хто вже другий рік прикладає зусиль, щоб зняти мене з займаної посади. Я сюди прийшла для того, щоб робити справу. У мене є мета, і вона щира й добра. І я хочу, щоб цей інститут став дійсно національним й імідж цього закладу був дуже високим.

Дійсно, зміни, які ми проводимо в інституті, вони, мабуть, даються нелегко, але ж усі розуміють, що без важкої праці лікарів, співробітників, сестер нічого не буде. Тому ми працюємо, і ми бажаємо щастя і здоров’я нашим пацієнтам і прикладаємо для цього максимум зусиль.

Дякую!»

Нагадаємо, 6 червня CBN повідомив, що онкохворого спецпризначенця з Кропивницького Віталія Драгана відмовилися лікувати у Національному інституті раку в столиці. «Потрапив до пані Губаревої Ганни Олександрівни, кандидата медичних наук, яка спеціалізується саме на такому лікуванні, що мені потрібно. Зустріла вона мене “тепло”, аж у жар кинуло від слів: “Нікакіх тєбє льгот, потому что ти братскій народ убівал…”», – розповів Віталій.

Пізніше свої слова лікарка фактично підтвердила у розмові з кореспондентом CBN.

7 червня Національний інститут раку заявив, що готовий забезпечити Віталія всім необхідним. «Наразі у мобільному режимі провідні онкологи НІ аналізують історію хвороби пацієнта, щоб надати свої рекомендації щодо його подальшого лікування», – йшлося в офіційному повідомленні закладу.

Стосовно Ганни Губаревої почали службове розслідування, за результатами якого її звільнили.

13 серпня стало відомо, що її ввели до складу комісії з питань етики при НІР. У наказі, підписаному директоркою інституту Оленою Колеснік, чітко вказана посада Губаревої – старший науковий співробітник науково-дослідного відділення хіміотерапії солідних пухлин.

Після розголосу в ЗМІ контракт з Губаревою розірвали.