На Кіровоградщині тривають пошуки дівчини, яка зникла після Дня Незалежності

Перегляди: 7775

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

На жаль, нової позитивної інформації після кількох тижнів пошуків зниклої пізно ввечері 24 серпня в селі Суботці Знам'янського району місцевої жительки Діани Хріненко не надходило.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Інформація від сектора комунікацій ГУ Національної поліції в Кіровоградській області звучить лаконічно: «Пошуки тривають. Проводяться оперативні заходи». Відомо, що в пошуках дівчини, крім добровольців і волонтерів, кожен день брали участь до 80 співробітників з підрозділів поліції, Національної гвардії, служби надзвичайних ситуацій, включаючи водолазів і кінологів. Після наради, проведеної на місці першим заступником керівника Національної поліції України В'ячеславом Аброськіним, акцент робиться на проведенні оперативно-розшукових дій силами поліції, яка при необхідності залучає до роботи фахівців інших служб.

Найсвіжішу інформацію ми отримали від активного учасника пошуків, екс-сільського голови Суботців Андрія Борідченка: «Зараз ми, тобто добровольці, не беремо участі в активних пошуках, оскільки така робота ефективна в перші дні. Волонтери не працюють уже тиждень, а до цього прочесали все, що можна було прочесати, й не по одному разу. Деякі місця оглянули по кілька разів. Зараз акцент робиться на подворовому обході села силами поліції, детальному опитуванні мешканців. При потребі оглядаються й домоволодіння. Шукають найменші деталі, які б могли пролити світло. У селі досить тривожна ситуація, адже всі батьки перебувають під психологічним тиском, хвилюються за своїх дітей. Як мінімум два поліцейські екіпажі ми бачимо щодня. Вони патрулюють вулиці. Ми теж не маємо чіткої інформації, чиї тіла чи останки були знайдені в посадках, як про це пишуть в Інтернеті. Кажуть, що знайдено двох. Не знаю, але одного – точно. За останні років 15 це третій випадок зникнення людини в селі. Можливо, це знайшли того, хто зник 13 років тому. Сподіваємося на те, що пошуки Діани таки дадуть результати».

У той же час надійшла інформація, що дівчина, яка тиждень тому нібито пропала в Світловодську, знайшлася. Як і передбачала мати, вона поїхала до родичів у Одеську область. У супроводі правоохоронців «гостю» привезли додому і передали батькам.

Водночас поліція повідомляє, що з дитячого будинку сімейного типу в селі Новороманівка Знам'янського району зникли двоє дітей 2003 року народження. Це Володимир Іванов та Інна Пихаленок, яких нещодавно бачили на автовокзалі в Кропивницькому.

Напевно, тема вихованців дитячих будинків, які часто зустрічаються на вулицях обласного центру, вимагає більш пильної уваги і предметної роботи не тільки правоохоронців, але і жителів міста. Напевно, більше інформації повинно бути і про хід пошуків Діани, про відпрацьовані або перевірені версії. Як тут не згадати нашу технічну відсталість у справі устаткування населених пунктів системами відеоспостереження, хоча на програми безпеки і підтримки органів правопорядку органами місцевого самоврядування виділяються значні кошти...