В Україні вводять воєнний стан. Що це таке, і як він вплине на жителів Кіровоградщини

Перегляди: 7478

Олексій Гора, CBN

Керівник стрілкового клубу Arms Club, військовий експерт Дмитро Борисенко розповів CBN, що таке воєнний стан, і на які зміни слід очікувати.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Воєнний стан – це спеціальний правовий режим в країні, який вводиться через збройну агресію проти держави, загрози нападу, небезпеку незалежності країни та її територіальної цілісності.

Які зміни стануться в житті пересічного громадянина?

По перше, треба виокремити варіанти розвитку подій: воєнний стан може бути введено частково, чи його може бути введено на певних територіях. Це вирішиться на засіданні Верховної Ради, яке розпочнеться сьогодні, 26 листопада, о 16:00.

Залежно від цього різняться й дії. На тих територіях, де введуть воєнний стан, з'являться певні обмеження. Серед них, наприклад, такі:

- обмеження чи перевірка тих хто в’їжджає-виїжджає на ці території;

- посилення охорони державних та військових об'єктів;

- введення режиму повного військового управління, за наказом якого може бути впроваджено комендантську годину;

- правоохоронні органи та військові працюватимуть у посиленому режимі;

- введення перевірки документів, що посвідчують особу.

Що робити цивільним?

Не панікувати! Це в першу чергу. Не треба бігти до банків та знімати кошти з рахунків: якщо прийде війна - вони вам не знадобляться, якщо не прийде війна - ви будете виглядати смішно. Через ті ж причини не треба робити понаднормові закупки продуктів, солі та сірників.

Якщо людину не викликали до військкомату - працювати як і раніше. Бути готовим до перевірки документів, тож мати при собі посвідчення особи та з розумінням ставитися до можливих перевірок.

В країні зараз є багато демобілізованих військових, які знаходяться у оперативному резерві першої черги (ОР-1). Які їхні дії?

Чекати команди. Головнокомандувач має право прийняти рішення про мобілізацію ОР-1. При чому вона може бути як часткова, так і повна. У будь-якому випадку не треба створювати зайвий ажіотаж.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ