Рік тому в Кропивницькому матір зізналася у вбивстві доньки. Все, що відомо на сьогодні

Перегляди: 10242

Андрій Лисенко, Ліля Кочерга, CBN

Близько 10:00 8 грудня 2017 року 12-річна Катерина Добродій пішла нібито в школу з дому на вулиці Івана Богуна, 159 (Стара Балашівка). І не повернулася.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Рідні дівчинки забили на сполох.

«Все добре було, але вона чомусь не хотіла їхати, – розповідала журналістам бабуся Надія Гордова. – Їй потрібно було в художню школу зранку, але вона відпросилася у мами. Мама спочатку погодилася, але потім все-таки змусила піднятися…»

Вдень батьки кілька разів намагалися додзвонитися до Каті – телефон не відповідав. Нікого особливо це не стурбувало, так як викладачі часто вимагають відключити мобільні. Але коли по закінченні англійської, – а це вже після шостої вечора, – вітчим з матір’ю так і не змогли зв’язатися з дочкою, вони забили на сполох. «Кожні дві – три хвилини набирали номер, але Катя не відповідала, а через якийсь час телефон взагалі “потух”», – додала Надія Гордова.

Про зникнення Каті повідомили в поліцію. Там негайно взялися за пошуки. До правоохоронців додалися військові та кілька десятків добровольців. Курсанти «льотки» прибули з квадрокоптерами й оглядали з їх допомогою місцевість поряд з річкою. В оголошеннях, на які відгукувалися волонтери, були вказані два контактні номери телефонів: 102 та особистий матері Каті Олени Добродій.

У соцмережах почали ширитися чутки – одна чорніша іншої. Поліція оперативно їх спростовувала, наголошуючи: результатів – ні хороших, ні поганих – немає.

Тим часом з’явилися нові подробиці. Як виявилося, водії на маршруті, яким Катя їздила в школу, того дня її не бачили. Через дві доби раптом ввімкнувся телефон дівчинки – о 4:20. Слухавку ніхто не брав, а потім його знайшли – знову вимкненим – недалеко від будинку, де живе сім’я Добродіїв. Це дало поштовх новим теоріям: одна з найвідоміших «груп смерті» в Інтернеті називається «Розбудіть мене о 4:20».

За словами рідних Каті, вчилася вона добре, конфліктів з однолітками не мала. Нещодавно вона начебто зацікавилася рухом в Мережі, учасники якого діляться одне з одним жахливими історіями і змагаються за кількість «лайків». Він називається «Кріпіпаста», і на сторінці дівчинки в Facebook є картинка з його згадкою. Крім того, там можна відшукати ще один малюнок з написом: «Keep calm and hug Slenderman» («Зберігай спокій і обіймай Тонкого чоловіка»). Цей Тонкий чоловік – вигаданий мережевий персонаж, що живе переважно в лісі або покинутих будівлях. За легендою, він нападає на самотніх людей, і вони зникають безслідно.

12 грудня поліцейські, розширивши зону пошуків, знайшли тіло Каті біля бази відпочинку «Рожевий слон» в Обознівці Кіровоградського району. Як повідомили згодом у поліції – зі слідами насильницької смерті, понад 70 ран. Правоохоронці порушили провадження за фактом умисного вбивства.

Того ж дня ввечері з’явилася інсайдерська інформація про підозрювану. Не вірилось, але одразу два джерела в поліції стверджували: вбивцею дитини була її рідна мама.

Вранці 13 грудня це підтвердив перший заступник голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін у Facebook: «Все виявилося банально просто. Чоловік пішов на роботу, дорогою молодшу дитину відвів до дитсадка. Старша донька була разом з мамою. Дівчинка просилася залишитися вдома та не йти до школи, а мати, навпаки, наполягала, щоб та все ж таки пішла до школи. В підсумку – в пориві раптово виниклої люті мати вбила дитину, а потім вивезла та залишила на пустирі. Це страшна трагедія. Попереду – низка експертиз, в тому числі й проведення психіатричної експертизи підозрюваної. Крапку повинен поставити суд».

13 грудня Олені Добродій офіційно оголосили про підозру, а 14-го Кіровський районний суд обрав їй запобіжний захід - 60 діб під вартою.

Згодом за клопотанням слідчого Ленінський райсуд направив жінку на обстеження до Одеського обласного медичного центру психологічного здоров’я.

У квітні 2018 року справу Олени Добродій направили до суду. Процесуальний керівник у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства дівчинки (п. 2, п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України – умисне убивство) затвердив клопотання про застосування щодо жінки примусових заходів медичного характеру.

Напередодні слідчі отримали висновок фахівців Одеського центру психологічного здоров’я: жінка «на момент вчинення вбивства й на даний час не здатна усвідомлювати свої дії та керувати ними».

На підставі отриманого висновку слідчий подав клопотання до суду щодо зміни запобіжного заходу стосовно підозрюваної з тримання під вартою на поміщення до психіатричної установи. Добродій направили до Кіровоградської обласної психіатричної лікарні.

20 квітня до редакції CBN зателефонувала троюрідна сестра Олени Добродій Ольга Синьова і зробила досить несподівану заяву. «Ви ж коли пишете, не розбираєтесь у тому, що відбувалося в родині, як вони жили. Я особисто зовсім не впевнена, що це зробила саме Олена, – сказала вона. - Що ж стосується захворювання – ну, коли її відвезли до лікарні, то, напевно ж, якісь порушення у психіці все-таки є».

Ольга Синьова вважає, що зарано ставити крапку в цій історії. Вона також розповіла деталі сімейного життя Олени Добродій, яке, за її словами, було зовсім не простим. Як стверджує сестра обвинуваченої, у родині траплялися сварки.

Ольга Синьова наголосила, що Добродій підписала зізнання у вбивстві, не розуміючи, що саме вона підписує: «Їй поклали документ, сказали підписати. Вона в той момент узагалі думала, що то постанова про арешт. Адвоката поруч не було, а сама вона перебувала у такому стані, в якому важко щось усвідомлювати. Дуже просто знайти цапа-відбувайла, от і знайшли».

На суді Олена Добродій не заперечувала проти примусового лікування.

Що говорять свідки

(Ми називаємо імена і прізвища обвинуваченої, її троюрідної сестри, чоловіка та жертви, тому що їх перед цим неодноразово озвучували у ЗМІ. Всі свідки, на чиї слова посилатимемось далі, лишаться – принаймні поки – безіменними.)

Свідок №1. Взаємини в сім’ї були гарні, без скандалів. У 2016 році Олена захворіла, їй не могли довго поставити діагноз, лікували в тому числі в лікарнях інших міст. Вона говорила, що в неї бувають марення про відьом, що боїться за доньок, казала, що хоче скоїти самогубство. Їй наснилося, що на неї подули відьми, і з тих пір вони їй щось нашіптують. У 2017 році чоловікові своєму, свекрусі заявляла, що хоче звести рахунки з життям. Вона хотіла повернутися на роботу в онкодиспансер, звідки її звільнили через хворобу.

Агресії до дітей я не помічала. Чоловік дуже допомагав Олені по дому і з сім’єю.

Олена іноді забувала те, що їй говорять, наприклад, ми казали, що приїдемо привітати з днем народження меншу дівчинку, а вона, зустрічаючи нас, дивувалася, адже забула, що ми попереджали їх про візит. Могла піти по компот у погріб, а принести огірки.

Daewoo Matiz у сім’ї машина, Олена дуже рідко на ній їздила, буквально кілька разів, в основному авто користувався її чоловік Андрій.

Свідок №2. Дівчинка не була пригніченою, не мала слідів фізичного насильства. З однолітками в Каті конфліктів не було.

Свідок №3. Катя була веселою, швидко забувала образи. Казала, що не дуже любить ходити в школу, більше – знаходитись вдома. По дівчинці ніколи не було видно, що до неї застосовують насилля.

У день, коли Катя не прийшла до школи, я говорила з її мамою по телефону. Щодо стану Олени – мені здалося, що людина перепила заспокійливих засобів.

Свідок №4. Катя була доброю і відповідальною дівчинкою, з усіма товаришувала. Про конфлікти в сім’ї не розповідала, була життєрадісною, добре відгукувалася про маму і сестричку.

Що зараз

13 грудня відбулося чергове судове засідання. Захисник рідного батька дівчинки заявив низку клопотань. У батька, зокрема, є певні майнові претензії.

Олена Добродій знаходиться в психіатричній лікарні. Примусове лікування до неї не застосовують.

У родині Олени й Андрія підростає шестирічна донька, молодша сестра Каті.