У Кропивницькому газета вітатиме героїв своїх публікацій

Перегляди: 1022

Любов Попович, «Кіровоградська правда»

Минув ще один рік нашого з вами, шановні читачі, спільного життя. З кількох сотень героїв, про яких «КП» розповідала протягом 2018-го, є ті, які стали прикладом для інших, надихнули своїми вчинками, подарували надію і зміцнили віру у силу духу. Традиційно, вже четвертий рік поспіль газета відзначає «Героїв "КП"» і дякує кожному за їхнє велике серце і людяність.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сила духу

Історія Олександра Чалапчія з Йосипівки Благовіщенського району викликає тільки гордість. Учасник антитерористичної операції, спортсмен Олександр Чалапчій представляв Україну на «Іграх нескорених» в Австралії, які відбулися у Сіднеї наприкінці жовтня, і повернувся з перемогою. Він виборов п’яте місце в бігу на візках. Це сталося вперше в історії збірної України в цій дисципліні. Під час бойових дій на сході чоловік втратив обидві ноги, однак не зневірився і зумів зберегти силу духу. Нині бере участь у змаганнях, аби показати й іншим хлопцям, що не варто втрачати віру, а треба жити далі на повну силу.

Розумник року

Про таких талановитих дітей, як Назар Гарасько з Миронівки Світловодського району, «КП» завжди розповідає з задоволенням. Дев’ятикласник придумав і виготовив «Модернізований енергоефективний рекуператор» – пристрій, який дозволяє обігрівати приміщення й економити енергоресурси. Свій науково-дослідницький проект представив на обласному етапі всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу «Майбутнє України». Згодом винаходом школяра зацікавилися італійські інвестори і запропонували кошти на проведення експериментальних робіт.

Рятівники року

Цьогоріч ця номінація видалася найповнішою, бо сталося кілька випадків, коли жителям Кіровоградщини довелося рятувати людські життя. На щастя, всі учасники пригод живі, а у «КП» є нагода відзначити вчинки рятівників.

Першими героями-рятівниками, про яких «КП» розповідала у січні, стали двоє працівників Олександрійської філії облавтодору – молоді хлопці Роман Пономаренко й Олександр Адріанов. Хлопці врятували тринадцятирічного Микиту, який, граючись на річці, провалився під лід і більш як півгодини простояв у крижаній воді. Підліток самотужки вибратися з пастки не міг. Невідомо, як би закінчилася для нього ця пригода, якби вчасно не нагодилися рятівники, котрі неподалік робили ямковий ремонт у Приютівці. Хлопці з допомогою шлангу витягли бідолаху з води і відправили додому. Для постраждалого пригода закінчилася щасливо, бо він навіть не захворів після переохолодження.

У квітні «КП» розповідала про Віктора Кондратенка – охоронника обласного музею, працівника поліції охорони, який урятував напівпаралізованого дідуся з палаючої квартири, неподалік місця служби. За цей вчинок чоловік отримав орден «За мужність і професіоналізм» від тогочасного очільника поліції регіону Сергія Кондрашенка.

Ще одним героєм-рятівником став житель Світловодська Олександр Опара. Він урятував семирічного Назарчика, який, граючись із другом біля водосховища, оступився і впав. Не роздумуючи, Олександр одразу кинувся у воду, витяг малого, надав першу допомогу і загорнув у теплі речі. А коли приїхала швидка, просто передав малого медикам і… пішов. Кілька днів родина постраждалого хлопчика розшукувала рятiвника, аби подякувати йому за вчинок.

Учитель року

Марина Лютинська викладає інформатику в загальноосвітній школі села Солгутове Гайворонського району. Цього року вона вперше взяла участь у масштабному національному конкурсі Global Teachers Prize Ukraine і стала кращою в номінації від Microsoft «Вчитель-новатор-2018». Нагорода для переможниці – поїздка на форум Microsoft Education Exchenge-E2, який відбудеться у квітні в Парижі. А поки вчителька не тільки навчає дітей у школі, а й активно ділиться знаннями з освоєння хмарного простору з колегами з усієї України.

Помічники року

Четверо жителів Новоархангельська – власники ресторанного комплексу Юліанна і Тарас Билиці та фермери Василь Голючик і Сергій Баліцький – нагодували гарячими обідами сім десятків водіїв, які на дві доби опинилися у сніговій пастці на трасі у черкаському напрямку на початку 2018-го. Голодним водіям фермери привозили харчі, воду, цигарки. А тим, у кого закінчилася солярка, – допомагали заправитися.

Благодійник року

Майстриня з Добровеличківки Алла Стоян створює ляльки-мотанки, які потім продає, а виручені кошти перераховує на благодійність. Уперше за створення мотанки жінка взялася, коли втратила рідну людину. Це допомогло відволіктися від горя. Втім згодом покинула справу. Знову повернутися до створення ляльок спонукали події на сході. Жінка так захопилася мотанками, що створила проект «Таїна української ляльки», у рамках якого зібрала колекцію з усієї країни. З часом майстриня стала продавати авторські ляльки, аби допомагати важкохворим. Нині створення ляльок стало справою її життя.

Молодята року

Історія цих закоханих вразила у саме серце, а їхній весільний танець просто підірвав соцмережу – відео переглянули тисячі користувачів. А все тому, що наречена кружляла навколо коханого, а той граційно танцював на… візку. Про історію кохання кропивничан Дарини і Юрія Казнадій «КП» розповідала у квітні. Молодята познайомилися десять років тому, коли хлопець після страшної дорожньо-транспортної пригоди вже був в інвалідному візку. Їхні життєві дороги не надовго розійшлися, щоб за деякий час знову перетнутися і вже ніколи не розлучатися. Історія Даші і Юри – це не тільки щаслива родина, а ще й приклад того, як любов здатна зцілювати.

Мандрівниця року

Кропивничанка Марина Шевченко, яка має проблеми з опорно-руховим апаратом, на інвалідному електроскутері об’їздила з десяток країн і довела, що фізичні обмеження – не завада жити повноцінно і яскраво. Якщо маєш мрію і прагнеш її здійснення, то обов’язково цього досягнеш попри всі труднощі. Жінка не тільки показує, що здатна долати життєві негаразди у прагненні до здійснення мрії, а й надихає інших людей, які через фізичні вади вважають це неможливим.

Ініціатива року

Жити не тільки для себе, а й для інших. Саме таку ініціативу проявили знам’янські активісти громадської організації NGYouthorg, облаштувавши дитячо-молодіжний центр. Її керівник Сергій Немічев прагнув створити місце, де діти і молодь зможуть проводити дозвілля з користю, спільно навчатися і відпочивати. Ініціативу знам’янчан помітив німецький благодійний фонд. Побачивши досягнення, кількість задіяних дітей, закордонні партнери придбали будівлю для молодіжного об’єднання. Нині там проводять дитячі табори, фестивалі, показують пізнавальні фільми. А ще планують створити їдальню, в якій кожна дитина зможе безкоштовно обідати за рахунок благодійників, гуртки, клас вивчення англійської мови, кімнату з навчальними та розвиваючими іграми для дітей дошкільного віку, театральний гурток і ляльковий театр.

Ще однією ініціативою року став проект «Затишна оселя», який реалізувала кропивничанка Валерія Кривошапка. Жінка створила будинок для людей літнього віку у селі Аджамка Кропивницького району. Три роки ініціаторка облаштовувала приміщення й активно залучала до справи благодійників. Нині працівники «Затишної оселі» піклуються про кількох людей похилого віку.

Вчинок року

Історія про жителя обласного центру Юрія Орлова, який обладнав свого УАЗика снігоочисною лопатою і за власною ініціативою другий рік поспіль допомагає комунальникам боротися з заметами, вразила тисячі читачів «КП». Газета отримала сотні вдячних коментарів до публікації про чоловіка. Юрій грошей за роботу не бере. Найкраща плата для нього – вдячність людей. Своїм прикладом чоловік надихнув інших взятися за лопати і розчищати вулиці від снігу.

Зоозахисниця року

Вчинок кропивничанки Ксенії Ліснічук вразив своєю самовіддачею. За рік, що минає, жінка врятувала десятки червонокнижних кажанів. Уперше це сталося, коли будівельники під час заміни вікон на роботі рятівниці знайшли три десятка рукокрилих. Тоді Ксенія взялася дбати про кажанів. А коли ті набралися сил і потрібної ваги, передала до спеціалізованого харківського центру. З того моменту жінка стала справжнім спеціалістом. Тепер, щойно хтось знаходить кажанів, які потребують допомоги, одразу передають їй.


Чекаємо на всіх героїв у редакції 11 січня о 12:00 за адресою: Кропивницький, вул. Велика Перспективна,46, торговий центр «Реал», третій поверх, CBN.