Все, що відомо про нардепа Торохтія: відпочинок за кордоном, елітний автопарк та суд з журналістами CBN

Перегляди: 1801

Під час позачергових парламентських виборів 27 серпня 2019 кропивничанин Богдан Торохтій пройшов до Верховної Ради за списком пропрезидентської партії «Слуга народу». На момент обрання працював юрисконсультом філії ПАД «Державна продовольчо-зернова корпорація України “Одеський зерновий термінал”».

Свою діяльність як народного депутата він розпочав з приєднання до міжфракційного об'єднання «Кіровоградщина», яке мало на меті відстоювати інтереси регіону. Проте надовго там не затримався. У 2020 році Богдан Торохтій став кандидатом на крісло голови Кіровоградської ОДА, але з посадою не склалося.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Під час повномасштабного вторгнення нардеп, згідно з дослідженнями журналістів BIHUS.info, виділився багатим життям та закордонними мандрівками. Що надалі і спричинило заяву голови фракції «Слуги народу» Давида Арахамії про виключення Торохтія з партії. Деталі та цікаві факти про політичну кар’єру та життя Богдана Торохтія CBN зібрало у своєму матеріалі.

19 вересня 2019 року Богдан Торохтій, пройшовши у складі партії «Слуга народу» до Верховної Ради, став членом міжфракційного об’єднання «Кіровоградщина», яке складалося з місцевих нардепів. Загалом до об’єднання увійшли 11 депутатів. Проте вже наступного дня заяви на вихід з нього написали народні депутати від «Слуги народу» Богдан Торохтій та Ігор Мурдій. Тоді прокоментувати своє рішення CBN Богдан Торохтій відмовився.

Трохи згодом, у жовтні, видання BIHUS.info опублікувало копію листа Богдана Торохтія до міського голови Києва Віталія Кличка з проханням виділити вісім квартир для своїх помічників.

«Шановний Віталію Володимировичу! У зв’язку зі службовою необхідністю прошу повідомити про можливість забезпечення службовим житлом у місті Києві моїх помічників-консультантів у кількості 8 осіб. Раніше службове житло не отримували», – йшлося у зверненні Торохтія.

[caption id="attachment_163382" align="alignnone" width="640"] Копія листа. Фото з фейсбук-сторінки Bihus.Info[/caption]

За даними офіційного сайту Верховної Ради, Торохтію за трудовим договором допомагали п’ять людей, ще 15 – на громадських засадах. З одним із його помічників на громадських засадах, Андрієм Ципарським, пов’язана наступна історія.

У січні 2020 року Богдан Торохтій з'явився на сторінках видання «Цензор.НЕТ». Фотокореспондент сайту сфотографував телефон нардепа, коли той у листуванні з рієлтором Андрієм Ципарським обговорював придбання нерухомості в Кропивницькому на сесійному засіданні Верховної Ради 15 січня. Початкова вартість об'єкта – 2,3 мільйона доларів. Рієлтор відмовляв Торохтія витрачати гроші. «Воно не відіб’ється ніколи!» – написав, зокрема, він.

[caption id="attachment_163383" align="alignnone" width="640"] Фото екрану Богдана Торохтія. Фото: ЦЕНЗОР.НЕТ[/caption]

Про який саме об’єкт спілкувалися Ципарський і Торохтій невідомо. Рієлтор скинув нардепу посилання – це добре видно на світлині. Коли кореспондент CBN набрав його у браузері, воно не відкрилося.

А у квітні Богдан Торохтій разом з трьома іншими депутатами з Кіровоградщини отримав компенсацію за винаймання житла від Верховної ради у сумі 20 150 грн.

У червні цього ж року Богдан Торохтій став одним з кандидатів на посаду голови Кіровогрaдської ОДА. Проте він не прийшов на засідання Кабміну, де мали погодити його призначення.

«Сьогодні Кабмін мав погодити призначення Торохтія Богдана на посаду голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Але Богдан так і не прийшов на засідання Кабміну», — написав у своєму телеграм-каналі нардеп Олексій Гончаренко.

Також він додав: «Найдивніше, що Торохтій є депутатом “Слуги народу” і дійти до засідання Кабміну йому вже і не так далеко. Просто перейти дорогу. Але бардак у владі він такий, вже навіть люди, які претендують на владні посади просто не приходять на засідання Кабміну».

Окрім того, нардеп Богдан Торохтій є заступником голови Наглядової ради Національного авіаційного університету. Цей орган сприяє розв'язанню перспективних завдань розвитку університету, залученню фінансових ресурсів для забезпечення його діяльності з основних напрямів розвитку і контролює їх використання, а також організовує комунікацію з державними органами та громадськими організаціями. Члени Наглядової ради обираються строком на 5 років і працюють на громадських засадах.

У 2021 році нардеп Богдан Торохтій подав у суд на «Центральноукраїнське бюро новин» за матеріал «Слуга народу” з Кіровоградщини “забув” задекларувати автомобіль», який оприлюднили на CBN 10 червня 2021 року. У своєму позові нардеп вимагав визнати інформацію недостовірною та видалити публікацію. Він також наголошував, що йому «було спричинено постійні розлади психоемоційного стану та погіршився стан його здоров’я», сталося «погіршення ділових стосунків у роботі, зокрема у зв’язку з публічністю до позивача почали звертатися виборці з наданням пояснень, змінилося відношення». Окрім того, нардеп вимагав відшкодувати йому юридичні витрати – 16 тисяч гривень на послуги адвоката.

Проте під час чергового засідання Ленінського районного суду (Кропивницький) представник Богдана Торохтія адвокат Олег Рой не зміг надати доказів погіршення психоемоційного стану та здоров’я цього народного депутата.

Також Олег Рой не зміг пояснити, як Богдан Торохтій розуміє поняття «честь» та «гідність». Натомість він процитував, як ці поняття трактує Верховний Суд України.

«Є практика пленуму Верховного Суду України з цього питання, де, зокрема, з честю пов’язується позитивна соціальна оцінка особи в очах оточення. Тобто, ґрунтується уявлення дій особи або діянь, що відповідає законодавству», — наголосив Олег Рой.

За його словами, «в такому випадку порушенням гідності є те, що до позивача телефонували колеги, які й повідомили його про існування даного факту, що принижує його честь, тому що він законодавства не порушував».

Тоді суд не задовольнив позов Торохтія та поклав відшкодування витрат за ним. Також за рішенням суду CBN могло не видаляти публікацію. Проте Богдан Торохтій згодом подав на апеляцію і таки виграв суд, публікацію у результаті ми видалили.

У січні 2022 року CBN переглянуло електронну декларацію нардепа. Згідно з декларацією за 2020 рік, з житла нардеп мав лише дві кімнати. Перша у готелі «Україна» у столиці (площа не вказана). Ще одна кімната на тих же правах (інше право користування) площею 9,7 кв.м у Торохтія є в Одесі.

Також на народного депутата було зареєстровано п’ять автомобілів: Volkswagen Tiguan 2014 року випуску, Ford Fusion SE 2018-го, Audi A5 2014-го, BMW 528I 2013-го та Jaguar XJL 2012-го.

На момент подання декларації Богдан Торохтій зберігав готівкою 151500 доларів США, 26700 євро та 428000 гривень. На його банківських рахунках знаходилося 1720988 гривень, 11602 долари США та 4500 євро.

У 2020 році нардеп заробив у Верховній Раді 1318440 гривень (зарплата та інші виплати). Вже під час повномасштабного вторгнення, у серпні 2022 року, дружина Богдана Торохтія Аліна Левченко придбала квартиру та приміщення у курортному місті Несебр, що у Болгарії, а ще через кілька місяців - квартиру і паркомісце на Печерську у Києві.

Про це йдеться у розслідуванні Вадима Коршека на BIHUS.info.

Аліна Левченко, яка є дружиною нардепа Торохтія з серпня 2021 року, обіймала посаду радниці т.в.о. гендиректора ДП «Антонов», що входить до концерну «Укроборонпром».

1 серпня 2022-го Аліна Левченко придбала квартиру площею 58.8 кв.м. та приміщення на першому поверсі площею 283.4 кв. м. у житловому комплексі Valencia Gardens у Несебрі. Загальна вартість цієї нерухомості може становити близько 477 тис. дол.

У жовтні 2022-го Аліна Левченко придбала квартиру площею 68.4 кв. м. у ЖК «Новопечерська вежа» в Києві, а в березні 2023-го паркомісце там же. Ринкова вартість такої квартири у стані після будівельників становить 114 тис. дол. Паркомісця – 30 тис. дол.

Окрім того, журналісти з’ясували, що з 24 лютого 2022 року по 1 червня 2023 року Торохтій виїжджав за межі України. Загалом за кордоном він провів 90 днів. Дружина Торохтія публікувала у соціальних мережах фото, за якими журналісти визначили, що відпочивало подружжя у Болгарії. Богдан Торохтій у коментарі журналістам BIHUS.info переконував, що фото були зроблені ще у 2021 році.

Іронічно, що нардеп був одним з ініціаторів законопроєкту №7055, який передбачав заборону на виїзд з країни для народних депутатів України, окрім як за розпорядженням Президента України для здійснення їх повноважень. Однак за законопроєкт так і не проголосували.

В іншому розслідуванні Вадима Коршека на BIHUS.info йдеться про автомобілі подружжя. Їх Богдан Торохтій разом з дружиною за час повномасштабного вторгнення змінили три, усі вони купувалися на ім’я Аліни Левченко. У липні 2022-го року Аліна Левченко продала свій Range Rover Sport приблизно за 76 000 дол. і того ж місяця стала власницею Mercedes-Benz G400 2020-го року випуску.

Найнижча вартість такого позашляховика на вторинному ринку становить 158 800 дол. У грудні 2022-го Левченко змінила Mercedes на новий Range Rover. У грудні 2022-го Левченко змінила Mercedes на новий Range Rover, який, за словами Торохтія, передзамовили ще до повномасштабного вторгнення. У березні 2023-го року Range Rover «обміняли» на електромобіль Mercedes-Benz EQS 580 2022-го року. Вартість нової автівки у березні 2023 року складала 185 тис. дол.

Що цікаво, у 2021 році Богдан Торохтій судився з CBN за матеріал про авто марки Ford Fusion SE 2018 року випуску вартістю 197 534 грн.

Поїздку до Болгарії нардепа Торохтія прокоментував в інтерв’ю «РБК-Україна» голова фракції «Слуга народа» Давид Арахамія. Він зазначив, що депутату тоді, коли це ще можна було, виписали відпустку, і він поїхав у Болгарію за дитиною. І це не можна порівнювати з поїздкою депутата Арістова на Мальдівах. Але зазначив, що з Торохтієм у них був конфлікт: «Але все одно, ви не уявляєте скільки разів я з використанням нецензурної лексики розмовляв з Торохтієм. Я навіть із дружиною його познайомився, і їй це висловив. Але все ж таки це трохи не та ситуація. Тут є деякі спроби маніпулювати ситуацією, щоб ще більше зменшити нашу фракцію», - зазначив Давид Арахамія.

Також він прокоментував шикарне життя подружжя Торохтія та Левченко. За його словами, Аліна Левченко вела такий спосіб життя ще до одруження з Богданом Торохтієм, тому не дивно, що вона продовжує купувати дорогі автомобілі та нерухомість під час шлюбу.

«Дружина Торохтія не належить до нашої політичної партії. Ще до того, як вони були одружені, вона вже вела такий самий, скажімо так, демонстративний спосіб життя, з Майбахами, Бентлі та іншими речами, які на той момент не стосувалися навіть самого Торохтія. Коли трапилася ця історія, я її уважно вивчав. Враховуючи те, що і після укладення шлюбу з Торохтієм вона не змінила своїх звичок, не перестала користуватися Інстаграмом, і гуляла за ті гроші, які вона має…» - зазначив чиновник.

У вівторок, 8 серпня, голова фракції Давид Арахамія повідомив у своєму телеграм-каналі, що ініціює позбавлення Богдана Торохтія мандату.

«Богдан Торохтій мав час на те, щоб пояснити свою поведінку під час війни і спробувати хоча би якось реабілітуватися. Як варіант – продати щось з елітного автопарку своєї родини і передати кошти на потреби оборони. Це нікого не виправдовує, але хоча би дає зрозуміти, що людина усвідомила свою помилку і більше так не вчинятиме. Але нічого з цього зроблено не було. До того ж ми дізналися, що поки родина Богдана Торохтія купувала елітне майно, сам він продовжував отримувати з бюджету компенсацію за оренду житла», – написав чиновник.

Давид Арахамія наполягає на тому, що Торохтій має повернути отримані кошти в бюджет та скласти депутатський мандат.

«Я негайно ініціюю його виключення з фракції.» - повідомив голова «Слуги народу».

Сьогодні, 10 серпня, Давид Арахамія повідомив, що завершилися усі юридичні процедури щодо виключення Богдана Торохтія з фракції «Слуга народу».

[caption id="attachment_163384" align="alignnone" width="614"] Фото: телеграм-канал Давида Арахамії[/caption]