Справа Березкіних: усе, що відомо

Перегляди: 1869

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Сина народного депутата Станіслава Березкіна наприкінці минулого тижня випустили з СІЗО після внесення призначеної судом застави разом з ще п'ятьма колишніми посадовими особами компаній групи «Креатив» та заступницею голови правління державного Ощадбанку Іриною Земцовою - за неї теж внесли заставу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Такі останні на момент написання цього матеріалу новини в скандальній справі про заволодіння 20 мільйонами доларів держбанку, яке в Національному агентстві з боротьби з корупцією та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі вважають незаконним і організованим народним депутатом у 2013 році.

Фігура для Кіровоградщини знакова - самому нардепу, членам його сім'ї й афільованим підприємствам належить маса землі і нерухомості в області та її центрі, а також футбольний клуб «Зірка», в черговий раз близький до вильоту з чергової ліги, і елітний ресторан Prima, який знову не отримав табличку «Ревізора», та інше, інше, інше.

Оскільки до винесення судом рішення про винуватість чи невинуватість обвинувачених у справі злочинність схеми - лише версія слідства, ми постаралися з максимальною об'єктивністю зібрати лише факти і коментарі.

Що сталося?

Минулого вівторка НАБУ і САП повідомили про затримання 10 осіб, яких звинувачують у розкраданні 20 мільйонів доларів державного Ощадбанку за попередньою змовою. У тому числі - згадувану заступника голови правління банку, колишнього начальника управління його проектного фінансування, який звільнився у 2015 році, й екс-начальника відділу управління проектного фінансування, нині - голови цього ж управління.

Решта - Максим Березкін як колишній акціонер групи компаній «Креатив», а також колишній головний бухгалтер групи, двоє працівників ПАТ «Креатив Груп», колишній керівник ЗАТ «Креатив». На даний момент відомо, що застави внесені за них усіх. Також повідомляли, що затримана якась оцінщиця. Її ім'я і подальша доля поки невідомі, як і ще двох колишніх співробітників держбанку.

Повідомлялося, що в справі фігурують також донька й інші родичі Станіслава Березкіна.

[caption id="attachment_17941" align="aligncenter" width="640"] Максим Березкін, фото Latifundist[/caption]

Крім того, САП направила в Генпрокуратуру клопотання про надання дозволу притягнути до кримінальної відповідальності самого народного депутата.

Варто відзначити, що прокурори САП просили суд призначити заставу в 150 мільйонів гривень для Максима Березкіна та 50 мільйонів - для Земцова. Солом'янський райсуд Києва призначив відповідно 5 і 7 мільйонів, які й були внесені. Решту відправили під варту з альтернативами застав від 550 тисяч до 2 мільйонів.

Всім було повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу, зокрема за ч. 3 ст. 209 - відмивання грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом, - санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від восьми до 15 років з конфіскацією майна.

За версією слідства, в 2013 році посадовці «Креативу» вступили у змову з посадовими особами Ощадбанку, підробили документи на отримання кредиту в розмірі 20 мільйонів доларів на придбання насіння соняшнику, яке насправді не закуповувалося. Після отримання гроші вивели в Беліз і Швейцарію. Пізніше син народного депутата разом з іншими на той момент бенефіціарними власниками групи «Креатив» за частину з цих грошей придбав корпоративні права компанії «Чорноморгідрозалізобетон».

Оцінниця надала оцінку прийнятим банком у якості забезпечення кредиту майновим правам за договором поставки, який в НАБУ і САП вважають фіктивним. Згадувані працівники держбанку готували документацію про видачу кредиту і нібито приховували від інших служб наявні невідповідності й порушення в документах позичальника. Колишні керівники групи «Креатив» для досягнення загального наміру щодо заволодіння коштами банку нібито здійснили підробку низки документів, договорів та безпосередньо легалізацію коштів шляхом їх перерахування в безготівкову форму.

Реакція

Після затримань ситуацію для центральних ЗМІ, які зацікавилися гучною справою, прокоментував сам Станіслав Березкін.

- Я сам у шоці, моя сім'я абсолютно непричетна, - зокрема, заявив він. - Я думаю, що це надумана історія, ми доведемо це.

Нардеп наголосив також, що не є учасником відповідного кримінального процесу і не має стосунку до висунутих НАБУ претензій.

[caption id="attachment_17906" align="aligncenter" width="640"] Станіслав Березкін[/caption]

Адвокат Костянтин Лікарчук, який представляє групу юристів, що займаються захистом Березкіна і колишніх управлінців «Креативу», назвав оголошені підозри «дутими».

- Ми встигли ознайомитися з матеріалами підозр затриманим фігурантам справи. З огляду на це попередня думка нашої групи - вони недостатньо мотивовані, ми не бачимо складу злочину як з об'єктивного, так і з суб'єктивного боку - не було ні наміру, ні як такого привласнення грошей, - зазначив адвокат.

За його словами, кредитна позика, отримана групою «Креатив» на початку 2014 року, видавалася для стабілізації роботи аграрного холдингу в розпал подій Євромайдану.

- Це була абсолютно нормальна, законна угода в рамках господарської діяльності компанії, у якої на той момент було наявне значне боргове навантаження. Даний кредит був одним з багатьох. Але так побудований банківський бізнес, що в ньому присутні значні ризики, - заявив Лікарчук.

Він зазначив також, що затримані 23 жовтня раніше мали статус свідків і не ховалися від слідства, яке проводиться детективами НАБУ з травня 2016 року.

- Ніяких слідчих дій з ними за останні півтора року не проводилося, до цього всі вони регулярно з'являлися на допити. З чим пов'язана необхідність затримання, принаймні шести осіб, що мають відношення до групи «Креатив», незрозуміло. І цей момент ми будемо оскаржувати, - резюмував адвокат.

В Ощадбанку наявність складу злочину з боку своїх співробітників також відкидають, по суті, «переводячи стрілки» на Березкіних і їхню колишню компанію.

- Детективи НАБУ отримали висновок Держаудитслужби, що встановила відсутність порушення з боку банку за операціями, які призвели до заподіяння шкоди банку, - сказано в офіційному прес-релізі фінустанови. - За результатами перевірки заходів впливу до банку і його співробітників не застосовували.

У банку зазначили також, що всіма силами сприяють розслідуванню антикорупційних органів і наполягають - банк активно намагався витребувати борги.

- В цілому банк подав до судів загальної юрисдикції 23 позовні заяви про стягнення заборгованості з групи компаній «Креатив» та їхгіх поручителів - фізичних осіб Максима Березкіна та Юрія Давидова. Отримано 11 судових рішень про стягнення заборгованості з боржників і поручителів на користь Ощадбанку і таких, які вступили в силу, на загальну суму 212,7 мільйона доларів, 12,7 мільйона євро і 255 мільйонів гривень, - заявили в Ощадбанку.

За результатами перевірки Національного банку України, на які спирається слідство, сумарна заборгованість агрохолдингу перед Ощадбанком становить 666 мільйонів гривень, а розмір завданих йому збитків - на рівні 487 мільйонів гривень. Відкриття кредитної лінії за договором у 20 мільйонів доларів у НБУ вважають безпідставним, знайшовши недотримання норм законодавства та нормативних документів держбанку. В першу чергу це стосується оціненого розміру активів, під заставу яких бралася позика.

- Мова йде про схему, яку активно застосовували в фінсистемі, - сказав фінансовий аналітик Олексій Кущ у коментарі одному з національних видань. - Мова про шахрайство з підміною цільового використання кредиту: коли банк може дати кредит, скажімо, тільки під покупку насіння, а не під нерухомість, кошти залучаються, потім прокручуються через закордонні «прокладки» і заводяться назад - на них купуються корпоративні права компаній, які володіють нерухомістю. Але ця схема ще не «найважча». Набагато гірший другий варіант - небажання передавати на користь банку кредитну заставу. Якщо немає бажання передавати банку, скажімо, ліквідні об'єкти нерухомості, застосовують підставні компанії, які беруть кредит на те ж насіння соняшнику і не повертають кошти. У заставі виявляються права вимоги за угодою, і застава значно менш ліквідна, ніж нерухомість, яку в підсумку купили.

Є питання?

У той же час низка коментаторів, котрі висловлювалися у цій темі минулого тижня, вказують на «закадрові» моменти всієї історії і її можливий зв'язок з впливом партії «Народний фронт».

У 2015 році стало відомо, що обтяжений величезними зобов'язаннями перед банками - в цілому близько 6 мільярдів гривень - агрохолдинг Березкіна почав переговори про свій продаж.

У підсумку новими власниками частини найбільш привабливих активів групи «Креатив», як стверджувалося, за низькою ціною, стали Рисбек Токтомушев і Артур Гранц. Останнього називають партнером бізнесмена Леоніда Юрушева, якого вважають одним з головних спонсорів «Народного фронту». Токтомушева, в свою чергу, називали представником інтересів парламентарія Андрія Іванчука - від тієї ж партії.

В інтерв'ю журналу Latifundist Максим Березкін пізніше назвав нинішніх власників «найбільш активними і рішучими» серед тих, хто проявив інтерес до придбання.

- Не дивлячись на те, що рейдерського захоплення в класичному розумінні не було, через не залежні від нас обставини ми змушені були прийняти запропоновані нам умови і продати нинішньому власникові найприбутковішу частину бізнесу - олійноекстракційні заводи. Повторюся, ми не прагнули продавати актив, але, коли на нас вийшли нинішні власники, саме за їх наполяганням і внаслідок вжитих ними заходів угода була укладена в найкоротші терміни, - сказав він.

Повідомлялося, що нові власники нібито взяли питання погашення боргів «Креативу» перед банками на себе. У тому числі і перед Ощадбанком, який очолює Андрій Пишний. Теж представник «Народного фронту» і, кажуть, близький друг того ж Іванчука.

- Сталося все як у негарній історії 1990-х. Кращі активи переписали на людей з незрозумілими прізвищами, а один завод навіть перепродали «Кернелу». За всіма цими рухами маячила фігура Іванчука, але ніхто цим, ясна річ, не цікавиться. Борги залишилися висіти на Березкіних. Ось їм і влаштовують вирвані роки з криками «Вкрали!», - вважає головний редактор «Економічної правди» Сергій Лямець.

З ним згоден колега Олександр Дубинський, ведучий програми «Гроші» на телеканалі «1 + 1».

- Належна раніше Березкіну група «Креатив» заборгувала Ощадбанку гроші, які нові власники бізнесу не хочуть виймати зі своїх кишень. І тому намагаються стягнути їх безпосередньо з Березкіна, вдаючись до допомоги прокуратури, - написав він у Facebook. - Що начебто і правильно, якби не одна деталь. Коли Іванчук і Гранц за копійки відкуповували у Березкіна «Креатив», оборот якого становив близько $1 млрд, то брали на себе зобов'язання розібратися з його кредиторською заборгованістю. Але, за традиціями «Народного фронту», трохи кинули колишнього власника і тепер віджимають у нього все до кінця.

А віджимати є що - в 2015 році Максим Березкін заснував і очолив групу компаній Greenstone, що об'єднала непродані активи старого холдингу. Вона вирощує пшеницю, соняшник, сою, ячмінь та інші культури на 32 тисячах гектарів власних угідь у Кіровоградській, Миколаївській, Чернігівській та Одеській областях, має сучасний свинокомплекс на 60 тисяч голів на рік і селекційно-генетичний центр. Крім того, компанія займається переробкою соєвих бобів і виробництвом соєвого масла і шроту.

Це про економіку. А політикою пройшовся відомий тележурналіст Андрій Богданович в авторському відеоблозі «Погляд», припустивши, що, дослівно, «зачистити політичних конкурентів» на парламентських виборах наступного року вигідно нардепу Олександру Горбунову, який особисто очолює «Народний фронт» в Кіровоградській області, і його політичній силі.

Перспектива

Єдине, що насправді цікавить сьогодні, - ймовірність зняття недоторканності зі Станіслава Березкіна та обвинувальних вироків для нього та членів його сім'ї. За вже озвученими оцінками, вона невисока.

Юристи стверджують, зокрема, що криміналізація складних господарських справ має сумнівну перспективу - довести змову і злочинний умисел практично неможливо. Банк уже ініціював законну процедуру стягнення заборгованості.

- Виробництво буде на слуху до наступного потужного кримінального інфоприводу. Потім піде в затяжне розслідування, яке вже при новому правоохоронному керівництві САП і НАБУ спокійно помре. Але це буде вже інша історія, - прогнозує Ігор Чудовський, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Чудовський і партнери».

Ще один колега Станіслава Березкіна по парламентській групі, член регламентного комітету Ради Сергій Шахов також упевнений, що все закінчиться нічим, - були прецеденти.

- Регламентний комітет уже проголосував за зняття недоторканності з 13 осіб (народних депутатів. - Авт.), але жодного з них за два роки не притягли до відповідальності, - констатує він. - Поки вони подадуть на Березкіна документи, поки це пройде комітет і вийде в парламент... А минулого пленарного тижня Рада не зняла недоторканність навіть з Вілкула, Колесникова і Дунаєва.

Замість передмови

Прізвище нардепа з Кіровоградщини зазвучало в скандальному ключі не зараз, і навіть не у вересні цього року, коли суд на рік позбавив його водійських прав і оштрафував на 10 тисяч гривень за водіння в нетверезому стані. І не в січні, коли правоохоронці проводили обшуки в одному з офісів на Дворцовій у зв'язку з нібито незаконним відшкодуванням ПДВ близьким до Березкіна підприємствам.

Тоді, нагадаємо, правоохоронцям протистояли співробітники охорони, а якийсь чоловік викидав мішки з документами у вікно і намагався з ними виїхати з місця подій.

Навіть оголошення колишнього директора і співвласника агрохолдингу «Креатив» Юрія Давидова в розшук за звинуваченням у привласненні, розтраті й заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах - лише одна з глав. Справу, нагадаємо, порушили за заявою керівництва одного з підприємств-зернотрейдерів, яке восени 2014-го передало насіння на 37 мільйонів гривень на зберігання «Креативу» і не змогло повернути його в строк. Кажуть, що постраждалих сільгосппідприємств було більше...

Пролог всій цій історії був написаний у 1999 році, коли у власника тоді ще компанії «Сонола» виник конфлікт з американським фондом Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), який надавав прямі інвестиції для підтримки малого та середнього бізнесу в Україні, Молдові й Білорусі. Фонд створив підприємство з виробництва соняшникової олії разом з кіровоградським підприємцем, вклавши в цілому 5,5 мільйона доларів.

Їх перша компанія Станіслава Березкіна відмовилася згодом віддавати, пославшись на те, що обладнання від WNISEF виявилося неякісним. Фонд виграв розгляд у Нью-Йорку, вимагав у Міжнародному центрі ООН з врегулювання інвестиційних суперечок, щоб борг стягнули з українського уряду. У 2006 році керівництву WNISEF вдалося домовитися з Березкіним, позов був відкликаний, але повернули лише 3 мільйони доларів. Фонд, до речі, очолювала Наталія Яресько, що стала міністром фінансів України після відомих подій...