Моряк з Кіровоградщини, захоплений у полон росіянами, «послав чекістів за відомою адресою»

Перегляди: 2233

Командир малого бронекатера Військово-морських сил України «Бердянськ» старший лейтенант Роман Мокряк відмовився відповідати на запитання співробітників російської ФСБ і «зізнаватися» на відео у «злочинах».

Про це «Думській» повідомили правозахисники, які займаються правовою підтримкою наших полонених в окупованому Криму.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Він відмінний офіцер і смілива людина. Послав чекістів за відомою адресою», - сказав співрозмовник видання.

Кримський окупаційний «суд» відправив Романа за ґрати.

Під час зіткнення біля півострова катер Мокряка вразили росіяни. Снаряд пробив броню рубки, але не розірвався. Майже вся команда «Бердянська» отримала поранення, і катер не зміг чинити опір. У цих умовах командир був змушений лягти в дрейф і здатися.

«Ніхто не очікував, що росіяни відкриють вогонь на поразку, адже наші вже йшли з протоки. Удар був нанесений підло, в спину. Крім того, катера не могли кинути буксир. Ось і сталося те, що сталося», - розповіло джерело в командуванні ВМСУ.

Після тарану російським «Доном» буксира А947 останній розвивав швидкість не більше 6 вузлів. «Гюрзи» легко могли втекти від переслідування, але залишилися супроводжувати «Яни Капу», тому всі зазнали нападу.

Фахівці підтвердили, що «Бердянськ» вразили з шестиствольної автоматичної артилерійської установки АК-630. Броня такого класу катерів не витримує прямих влучень цієї артсистеми.

Роман Мокряк народився в Кіровоградській області у 1986 році. Починав службу в ВМСУ в Севастополі на підводному човні «Запоріжжя». Після анексії Криму залишився вірним присязі й продовжив службу на ракетному катері «Прилуки». У 2016 році прийняв під командування новітній тоді катер типу «Гюрза», бортовий U175, який згодом отримав ім'я «Бердянськ». Він один з найдосвідченіших «зміїводів» українського флоту, у нього вчилися інші командири «Гюрз», призначені роком пізніше.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ