Донецький медуніверситет у Кропивницькому: коли закінчиться бардак?

Перегляди: 1535

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Не києм, так палицею - іноземних студентів Кропивницького філії Донецького національного медичного університету тепер відраховують малими порціями.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Після протестів ошуканих іноземців, гроші яких, за заявами представників вузу, вкрала фірма-посередник, і арешту колишнього ректора, нагадаємо, спробували відрахувати відразу 850 осіб. Був грандіозний скандал, і нове керівництво вузу змінило тактику.

Зараз у черзі на відрахування - два десятка іноземних студентів, повідомив Костянтин Яриніч з парламентського Комітету з питань охорони здоров'я. За його словами, ті студенти, які дійсно не заплатили за навчання, готові це робити.

- Але правильну оплату - прозору, зрозумілу. Для цього вони зараз розмовляють з представниками університету та агентства (того самого посередника, фірми-контрактера ТОВ «Українські освітні послуги». - Авт.), щоб вони надали можливість звірити документи, - сказав він.

Згідно з умовами чинних тристоронніх договорів між іноземцями, контрактером і державним вузом, студенти все ще не мають можливості платити за навчання безпосередньо університету.

- Потрібні гарантії того, що гроші, які зараз буде платити студент, згідно з договором, зайдуть на агентство і будуть тут же перераховані на рахунок університету. Ці гроші не повинні бути вкрадені, - підкреслює нардеп. - Ми можемо кожен день по п'ять студентів пропускати, ми побачимо, що гроші проходять, що механізм оплати працює, і тоді інші студенти спокійно заплатять.

Про гарантії говорять і самі студенти. Автору цих рядків один з них прямо в фойє демонструє пачку доларів і стверджує, що представники контрактера відмовляються видавати адекватні платіжні документи і не дозволяють зафіксувати факт передачі грошей на відео. Заплачу, коли буду впевнений, що не обдурять, каже гість з однієї середньоазіатської країни.

На думку Яриніча, «закрити» тристоронні договори все одно потрібно, це дасть юридичну можливість згорнути нарешті співпрацю з посередником і перейти до практики укладання прямих контрактів між студентами і навчальним закладом.

Але готовності на такий перехід з боку умовно нового ректорату поки що не видно, а у МОЗ, схоже, вистачає своїх проблем - однозначно відповісти на запитання, винесене в заголовок, просто нікому.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ