У Кропивницькому протестували проти свавілля патрульних. Як і чому це було (ФОТО, ВІДЕО)

Перегляди: 2579

Андрій Лисенко, CBN

Близько півтори сотні кропивничан (за іншими підрахунками - до півтисячі) зібралися 23 липня, щоб висловити своє ставлення до патрульної поліції міста. І хоча начальство правоохоронців - у тому числі двоє офіцерів з Києва - зрештою таки вийшло до учасників мітингу, назвати діалог нормальним язик не повернеться. Не було зовсім його, діалогу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Передісторія

Увечері 16 липня на вулиці Садовій в обласному центрі патрульні зупинили стару «четвірку». Водій - 51-річний майор міліції у відставці Олександр Собченко - помер під час сутички з правоохоронцями.

Наступного дня оприлюднили офіційну версію (першу): «Вчора, близько 22:30, на вулиці Садова за порушення правил дорожнього руху наряд патрульної поліції зупинив автомобіль ВАЗ, у водія якого були ознаки сп’яніння та не було при собі документів на право керування транспортним засобом.

На місці події громадянин відмовлявся виконувати законні вимоги поліцейських та намагався вчинити бійку з поліцейськими.

Також чоловік покликав на місце події своїх знайомих, які також влаштували штурханину з патрульними. Відносно вказаних осіб та водія поліцейськими було застосовано спецзасоби.

Після затримання патрульні помітили, що водій автомобіля ВАЗ втрачає свідомість. Поліцейські одразу почали надавати домедичну допомогу та викликали на місце карету швидкої допомоги. Після приїзду швидкої та надання першої невідкладної допомоги, лікарі констатували смерть чоловіка.

На місце події було викликано слідчо-оперативну групу. Під час попереднього огляду тіла судово-медичним експертом видимих тілесних ушкоджень, які б могли стати причиною смерті, не виявлено. Більш детально причини смерті будуть встановлюватись експертизою.

Департаментом патрульної поліції призначено службове розслідування.

За цим фактом інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Обставини пригоди встановлюються».

За другою версією, яка прозвучала дещо пізніше, авто зупинили, бо не горіла задня фара. Про «ознаки сп’яніння» вже не згадувалося.

Син покійного Богдан Собченко заявив зовсім інше. Того вечора вони з батьком були вдома, але хтось зателефонував, і батько терміново поїхав з дому: «Невдовзі батько подзвонив і сказав, що його зупинили поліцейські біля повороту на Садову, та попросив мене привезти документи. Я зателефонував брату, який був зі своєю дівчиною поруч з місцем конфлікту. Ми приїхали всі разом і побачили, що його витягували з машини. Моя дружина підійшла до них, намагалася поговорити з патрульними, віддати документи та з’ясувати ситуацію, але вони сказали: “Хто ви такі? Ідіть звідси!” Один з патрульних пішов до машини за дубинкою, він почав нас бити – батька, мене, брата, дружину. На плечах брата та на дружині – сліди від дубинки. Мене затримали одразу. Я знімав інцидент на відео, телефон забрали, відео видалили. До речі, телефон я отримав лише вранці, ніхто не зізнавався, де він, поки на нього не зателефонували. Він виявився у поліцейського з прізвищем Заніздра. Жоден з поліцейських не представився, нічого не говорили».

«Патрульні використовували перцеві балончики, на вулицю вибігли жителі сусідніх домів, почали кричати: “Що ви робите?!” Батько у цей час уже лежав у наручниках, але вони все одно продовжували його бити. Один з поліцейських сів йому на голову, інший добивав дубинкою», – додав він.

Різняться і відео інциденту. На записах з боді-камер патрульних видно, що Олександр Собченко відмовляється від спілкування, є також момент, коли йому одягають наручники. А от що далі - невідомо.

Це «далі» - на відео потерпілих. Поліцейські активно розмахують дубинками, особливо не розбираючи, куди і кому прийдеться удар.

Згодом у поліції повідомили, що «судмедекспертиза не виявила в Олександра Собченка тілесних ушкоджень, які призвели до настання смерті». Результати перевірки на алкоголь невідомі й досі.

Перед мерією

23 липня. Десята ранку. Перед мерією Кропивницького - люди з плакатами, транспарантами і прапором Кропивницького дорожнього контролю. І тиша, фоном - шум транспорту... На прохання невістки померлого під час сутички з поліцією Олександра Собченка Ольги акцію починають з хвилини мовчання.

- У нас тут мирне зібрання, не робіть, будь ласка, різких рухів, щоб не провокувати поліцію, - просить Ольга Собченко. Вона розповідає історію смерті свого свекра.

Один за одним до мікрофону підходять різні люди. Чоловік з пошарпаним портфелем скаржиться, як не може протягом кількох років добитися покарання винних, на його думку, співробітників патрульної. Жінка крізь сльози говорить, як обійшлися з її сином. Представник КДК наголошує, що намагалися запросити сюди начальника патрульної поліції області Антона Цюцюру, але так і не вдалося пробитися до нього на прийом.

- Та він боягуз! - лунає з натовпу.

- Боягуз, - погоджується КДК-шник. - Він узагалі не має права керувати патрульними.

«Боягуз» - найм’якіше слово про Цюцюру і його підлеглих. Решта, що звучать над площею, навряд чи порушили б гіпотетичний закон про дематюказицію, але приємними їх точно не назвеш.

Ще один представник патрульної, на адресу якого лунають міцні епітети, - капітан Олександр Заніздра. Саме він, стверджують активісти КДК і Собченки, напряму причетний до смерті 51-річного екс-майора.

- Заніздра, - його всі, хто виступає, називають лише за прізвищем. Схоже, це принципово, - має сидіти в тюрмі, а не патрулювати місто!

Адвокат родини Собченків Юрій Усатенко просить повідомляти йому про всі випадки порушення закону патрульними. Особливо цікавлять факти рукоприкладства:

- Всі кримінальні провадження, які нині є, треба об’єднувати в одне. Щоб виявити у цих діях систему.

Після одинадцятої мітинг переміщується під облдержадміністрації. Левова частина його учасників губиться по дорозі.

За одним столом

Тим часом поліцейське керівництво прибуває до ОДА. В. о. голови облдержадміністрації Світлана Лобанова, начальник управління патрульної поліції в області Антон Цюцюра, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький, заступник начальника Департаменту Вадим Зеленський, начальник ГУ Національної поліції в області Роман Козьяков, Ольга Собченко, активісти КДК, ветерани міліції - всі вони за одним столом намагаються дійти до спільного рішення.

Одна з головних вимог опонентів поліції - відставка Антона Цюцюри. Претензій до нього - море, кажуть КДК-шники.

- Слідство триває, - пояснює Олексій Білошицький. - Є певні процедурні моменти. Треба дочекатися його результатів, за якими вже і прийматиметься рішення.

Він наголошує, що патрульна поліція зацікавлена в справедливому розслідуванні та всіляко йому сприяє. Сам Цюцюра мовчить.

- А тих, хто затримував Собченка, відсторонили? - питає хтось з активістів.

- Чотирьох патрульних, які брали участь у затриманні, відсторонено ще 17 липня. Їх допитано у прокуратурі та Державному бюро розслідувань, - офіційно відповідає Цюцюра.

- А Заніздра?

- І його відсторонили.

- Брехня! - лунає з іншого кінця столу. - Я його буквально сьогодні в патрульній машині бачив.

- Не могли ви його там бачити, його відсторонено.

- А я на площі бачив, - підключається ще один з присутніх у кабінеті.

- Не могли ви його там бачити.

Поки триває дискусія на предмет того, чи містом у патрульному авто їздить сам Заніздра, чи його голограма, з’являється перший - і єдиний - конструктив. До складу комісії, що проводить перевірку законності дій патрульних увечері 16 липня на Садовій, увійдуть і представники громадськості. З-поміж них - і адвокат Юрій Усатенко. Головна мета - прозорість розслідування.

- З людьми, які на вулиці, поспілкуєтесь? - питають активісти у поліцейських наостанок.

- А ми хіба не з людьми зараз говоримо?..

Я вийшов із лісу. І знову зайшов

Перед входом до ОДА на поліцейське начальство - особливо на Цюцюру - чекають кілька десятків найстійкіших мітингувальників. Але по завершенні зустрічі під головуванням Світлани Лобанової правоохоронці на свіже повітря не поспішають.

- Вони ж можуть через інший вихід! - додумується раптом хтось.

Частина учасників мітингу біжить перекривати ворота з двору ОДА на вулиці Чорновола. Решта лишається на площі Героїв Майдану.

На розі Чорновола і Чміленка чергують поліцейські. Поруч - автобус.

- Он авто якесь з увімкненим двигуном, - помічає Ольга Собченко. - Може, вони ним їхатимуть?

У активіста КДК дзвонить телефон.

- Повертаємось! Вони зараз через центральний вийдуть, - оголошує чоловік після короткої розмови з невидимим співбесідником.

Поважні поліцейські чини вирішили поспілкуватися з народом. Спікер - той же, Олексій Білошицький. Однак нормально говорити йому не дають.

- Ганьба, вбивці! - з розпалом пристрастей невелика купка людей ніби збільшується в розмірах.

- Та я вам гроб під управління привезу! - кричить жінка з чорною хустиною на голові.

https://www.youtube.com/watch?v=m1c5AZPJ0yA

Цюцюра та його колеги відступають на крок назад. З боку Чміленка до місця подій поволі вирушають двоє поліцейських.

- Ти начальник тут, чи хто? - невідомо в кого агресивно запитує кремезний, наголо стрижений чоловік. - Хто?!

Керівники патрульної повертаються в приміщення ОДА. Слідом за ними, безрезультатно спробувавши налагодити діалог, - Роман Козьяков. Копи з Чміленка плавно розвертаються й ідуть назад.

Рідні Олександра Собченка мають наміри боротися. Перш за все - добитися дозволу на проведення незалежної експертизи. На площі перед облдержадміністрацією лишаються плакати з портретами Заніздри та його колег по службі в патрульній поліції...