Резонансні кримінальні справи, про які ми писали. Що нині з «героями»?

Перегляди: 3241

CBN наприкінці року вирішило дізнатися: що ж нині з фігурантами резонансних і скандальних кримінальних справ, про які ми писали.

(Спойлер: поки нікого не посадили.)

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Леонід Кравченко

21 липня 2021 року прес-служба СБУ повідомила про затримання на хабарі «одного з міських голів Кіровоградської області» (безособові формулювання на кшталт «один з чиновників одного з міст однієї з областей» - сумна традиція всіх правоохоронних органів). У прес-релізі, зокрема, йшлося: «...посадовець організував механізм отримання неправомірної вигоди від місцевих жителів, у тому числі підприємців. За різні суми він гарантував сприяння у безперешкодній передачі у приватну власність землі комунальної власності для ведення господарської діяльності.

Загальна сума одержаної міським головою неправомірної вигоди за вирішення вказаного питання протягом травня-липня 2021 року склала 30 000 гривень.

Правоохоронці затримали міського голову на робочому місці після перерахування чергового хабара. Раніше було задокументовано факт отримання посадовцем першої частини неправомірної вигоди».

І, може, лишився б міський голова «одним із», якби не надіслана разом з релізом світлина. Саме в тому кабінеті, сидячи на стільці, спинку якого видно в лівому нижньому куті фотографії, автор цих рядків брав інтерв’ю у мера Бобринця Леоніда Кравченка.

Нині триває судовий розгляд. Наступне засідання призначене на 8 січня 2022 року.

Андрій Балонь

25 червня 2020 року в Києві затримали тодішнього голову ОДА Андрія Балоня. За місцем його проживання у Кропивницькому провели обшук, знайшли 144 700 долaрів США, 23 815 євро тa 3 450 200 гривень. У робочому кабінеті, приймальні та кімнаті відпочинку в ОДА теж був «кеш» - 36 500 долaрів США тa 840 000 грн.

Президент Володимир Зеленський звільнив Балоня з посади голови ОДА. Суд заарештував його. Однак у СІЗО екс-очільник Кіровоградщини пробув недовго, за нього внесли заставу — 10 млн грн. Гроші, за даними джерел, зібрала його дружина.

19 жовтня у своєму telegram-каналі Андрій Балонь анонсував сенсаційні викриття, пов’язані зі справою: «Ви побачите, як силовиками фабрикувалися і знищувалися докази, побачите, як політична доцільність і піар тимчасово перемогли закон, побачите, як місцеві корумповані князьки крутили і продовжують крутити державними органами. І ще ви побачите, як потрібно усій цій знахабнілій мерзоті протистояти. По справедливості і по закону».

Поки нічого не побачили. А поспілкуватися з Балонем не вдалося. Після надісланого йому через Facebook повідомлення «Всі торік писали, як вас затримували, скільки грошей знайшли тощо. Але рідко де можна зустріти вашу позицію стосовно цього всього (якщо взагалі десь є). Розкажете для CBN?» колишній голова ОДА мене просто забанив.

Олена Ярова

4 вересня 2020 року нa вулиці Чикaленкa біля стaдіону «Зіркa» в Кропивницькому стaлaся ДТП, у якій зaгинулa жінкa 1969 року нaродження. За кермом Nissan, що збив жінку на пішохідному переході, була директорка кропивницької школи №26 Олена Ярова.

Водійку затримали. Її чоловік вніс заставу — 168 170 грн, відтак директорка школи може очікувати на вирок вдома, а не в СІЗО.

Ярова

Судові слухання у справі почалися лише 12 травня 2021-го. 21 травня Олена Ярова повністю визнала свою провину.

Засідання по суті справи відбулося 8 грудня. Наступне призначене на 27 січня 2022 року.

Олександр Чумак

На початку вересня 2021 року СБУ викрила начальника Льoтнoї академії Націoнальнoгo авіаційнoгo університету Олександра Чумака та пoсередника – начальника Льoтнoгo училища ЛА НАУ Олександра Карауша на хабарі у 20 тисяч дoларів США.

Спершу Чумака звільнили просто з зали суду через неправильно вручену підозру. Потім СБУшники постаралися і вручили її правильно. Чумака взяли під варту з правом внесення застави, яка — 568 700 тис. грн — незабаром надійшла на рахунок судової адміністрації.

За Олександра Карауша, слід зазначити, теж внесли заставу, але у два з половиною рази меншу.

Нині і Чумак, і Карауш відсторонені від своїх посад у «льотці». Судовий процес триває.

Марат Сафарьян

У листопаді нинішнього року під підозру в хабарництві потрапив ще один співробітник льотної академії. Правоохоронці затримали заступника начальника відділу міжнародних зв’язків Марата Сафарьяна.

Він, до речі, вже «світився» у кримінальній історії. У грудні 2019 року Марат Сафарьян разом з кількома спільниками на власному позашляховику Toyota Prado заблокував в’їзд до ізолятору тимчасового тримання та завадив доставити з СІЗО затриманого - Арсен Мартиросяна. Його обвинувачують у вбивстві одного чоловіка та пораненні іншого у 2016 році біля нічного клубу «Вельвет». Після скоєння злочину довгий час переховувався від слідства, був оголошений у розшук.

У грудні 2019 року Арсен Мартиросян організував бунт в’язнів Кропивницького СІЗО, під час якого побили психологиню. Після придушення бунту Арсена Мартиросяна конвоювали до ІТТ для подальшого доставлення до суду, але завдяки діям Марата Сафарьяна зі співучасниками правоохоронці не змогли виконати свої обов’язки.

Втім, повернімося до справи про хабарництво. За Сафарьяна внесли заставу в розмірі 60 прожиткових мінімумів. У гривнях станом на час затримання — 142 740. Суд триває.

Іван Шовкопляс та Ігор Усіпенко

У травні 2021-го на спробі «продати» посаду голови Кіровоградської ОДА за 3,5 млн дол. попалися Іван Шовкопляс (1939 року народження) та 57-річний Ігор Усіпенко. Житель Луганщини Шовкопляс (на фото нижче) виявився цікавішою персоною, ніж його не то спільник, не то товариш по нещастю.

[caption id="attachment_99298" align="aligncenter" width="640"]Іван Шовкопляс Іван Шовкопляс[/caption]

Іван Шовкопляс - колишній спортивний функціонер Луганської ОДА. Має державні відзнаки України. Міжнародний арбітр з шашок, чемпіон світу з настільного тенісу, має розряди у 12 видах спорту, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (указ Президії Верховної Ради України №1923-XII від 4 грудня 1991 року).

Іван Шовкопляс внесений до списку еліти України («Почесні імена України. Еліта держави». Видавництво «Логос-Україна», Київ, 2013 рік). У нарису про нього, зокрема, сказано: «Удостоєний почесного звання Героя України як правоохоронець. Нині Іван Федорович – яскравий приклад для нового покоління чемпіонів». Водночас в офіційному списку Героїв України його прізвища немає.

Справу «продажу» посади голови Кіровоградської ОДА розгляне Печерський районний суд Києва 19 січня 2022 року. Застави за обох фігурантів сплачені (точні суми невідомі).

****

CBN продовжить стежити за згаданими справами. І не тільки за ними.