«Ми допомагаємо». Ініціативи та допомога «Опозиційної платформи – за життя» у боротьбі з Covid-19 на Кіровоградщині

Перегляди: 4242

Ще до початку офіційного оголошення пандемії коронавірусу в Україні активісти та депутати від «Опозиційної платформи – за життя» започаткували національну акцію «Ми допомагаємо». В усіх регіонах країни медичним закладам передається сучасне обладнання, комплекти індивідуального противірусного захисту, засоби гігієни.

На Кіровоградщині опозиціонери ще в середині лютого ініціювали підготовку лікарень обласного центру до протидії коронавірусу. Відповідний запит на сесію Кіровоградської міської ради внесла Анна Ніжнікова – керівник депутатської групи «Опозиційної платформи – за життя». На той час деякі депутати, зокрема представники партій влади, скептично віднеслися до ініціативи опозиціонерів, тоді вони ще не сприймали загрозу поширення вірусної інфекції серйозно. Все ж за рішення проголосували більшість присутніх у залі народних обранців.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З загостренням епідеміологічної ситуації питання забезпечення медперсоналу на Кіровоградщині стало першочерговим. Проте керівництво області показово звітувало про відсутність інфікованих, мотивуючи свою позицію відсутністю тестів для виявлення Covіd-19. Не були забезпечені й засобами противірусного захисту медики, хоча вже тоді до лікарень поступали хворі з симптомами пневмонії.

Серед депутатського корпусу «Опозиційної платформи – за життя» в Кропивницькому немає великих бізнесменів та дуже заможних людей. У першу чергу це освітяни, службовці, працівники бюджетних установ. Проте є активна громадянська позиція та бажання спільно допомагати боротися з страшною хворобою. Наприклад, депутат міської ради, директор школи Анна Ніжнікова витратила зарплату на закупівлю засобів дезінфекції для ввіреного їй навчального закладу.

На початку березня, ще до введення загальнонаціонального карантину, Кіровоградська регіональна організація «Опозиційної платформи – за життя» оголосила збір коштів серед партійного активу, на які почали замовляти у місцевих виробників противірусні костюми та маски, закуповувати респіратори, герметичні окуляри, рукавички, бахіли, антисептики, гігієнічні засоби.

Перші партії засобів противірусного захисту та гігієни були направлені до інфекційного відділення Центральної міської лікарні (лікарня №1), базової для лікування короновірусних хворих. Першочергово отримала допомогу й міська лікарня швидкої допомоги (лікарня №4) у Кропивницькому, адже саме в цей заклад цілодобово поступають хворі за викликом швидкої.

Наступні дві партії з 20 та 15 костюмів були передані Центру екстреної медичної допомоги та медичних катастроф у Кіровоградській області (станція швидкої допомоги). Таким чином була повністю перекрита потреба міських бригад швидкої допомоги в засобах індивідуального противірусного захисту медичного персоналу. «Вирушаючи на виклик, працівники швидкої допомоги мають першими виявити симптоми коронавірусу, а тому повинні бути максимально захищеними і почувати себе в безпеці», – вважають в міській організації «Опозиційної платформи – За життя».

6 квітня опозиціонери передали до міського пологового будинку партію з 10 противірусних комплектів, які включають багаторазові захисні костюми, маски, герметичні окуляри, рукавички, та гігієнічні засоби. «Ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити спалаху коронавірусу Covid-19 в медичному закладі, де в стаціонарі проходять лікування майбутні мами, та з якого починають своє життя новонароджені українці», – заявив депутат Кіровоградської обласної ради від «Опозиційної платформи – За життя» Вадим Волканов

Найбільша концентрація хворих на коронавірусну інфекцію лікується в стаціонарі медичних закладів обласного центру, тому волонтери «Опозиційної платформи – за життя» тривалий час допомагали саме їм. Проте 9 квітня поступив тривожний сигнал зі Знам’янки. Там офіційно підтвердився перший випадок зараження Covid-19. Місцеву лікарню влада не внесла до списку базових для лікування коронавірусу, а тому не забезпечила противірусними захисними засобами. Крім того, в місті знаходиться обласна бальнеологічна лікарня, яку влада вирішила використовувати для обсервації. Цей заклад теж не забезпечений засобами захисту та антисептиками. В терміновому порядку депутати Кіровоградської обласної ради Денис Руденко та Андрій Тесленко передали персоналу знам’янських лікарень перші партії противірусних комплектів, засобів захисту та гігієни. «Сьогодні наше першочергове завдання - захистити медиків від зараження коронавірусом та дати їм можливість безпечно контактувати з пацієнтами в стаціонарі та потенційними носіями інфекції в обсервації», – заявив Денис Руденко.

Тим часом ситуація з інфікуванням медичного персоналу на Кіровоградщині залишається критичною. Обласна влада виправдовується, мовляв, не розуміли, що хворі поступатимуть не лише до закладів, визначених базовими в лікуванні Covid-19. Проте, як відомо, коронавірус можуть поширювати і люди, хвороба яких проходить у легкій формі, майже безсимптомно. Занедужавши, люди в першу чергу звертаються до найближчої лікарні чи поліклініки. Таким чином всі без винятку медики незалежно від фаху чи місця роботи знаходяться в зоні ризику. Саме тому, отримавши лист від колективу кропивницької поліклініки №5, опозиціонери терміново передали колективу захисні комплекти та засоби захисту.

Не зважаючи на критику з боку опонентів, актив регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» в рамках всеукраїнської акції «Ми допомагаємо» продовжує забезпечувати медиків Кіровоградської області засобами індивідуального противірусного захисту та гігієни. «Ми постійно інформуємо виборців та жителів області про свою діяльність на сторінці партії в мережі Facebook та у місцевих ЗМІ. Тих, наших опонентів, які в складний для країни час самоізолювалися, будь-яка конструктивна робота дратує, тому вони називають її піаром. Ми на це не зважаємо та продовжуємо допомагати медикам Кіровоградщини боротися з пандемією коронавірусу. Маємо надію, що за нашим прикладом люди допомагатимуть одне одному пережити пандемію та пов’язані з нею труднощі», - резюмував депутат Кіровоградської міської ради Анатолій Ларін.

Про перебіг акції «Ми допомагаємо» на Кіровоградщині можна дізнатися на сторінці регіональної організації «Опозиційної платформи – за життя» та на партійному сайті в розділі «Ініціативи та допомога "Опозиційної платформи – за життя" у боротьбі з пандемією COVID-19».

Олександр Рихлицький