Верховна Рада не дозволила притягти Березкіна до кримінальної відповідальності

Перегляди: 1392

Парламент не дозволив притягти народного депутата (група «Воля народу») Станіслава Березкіна до кримінальної відповідальності.

Це питання розглядали на пленарному засіданні сьогодні, 20 листопада, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Голосів для ухвалення не вистачило.

Раніше регламентний комітет надав дозвіл на притягнення Березкіна до кримінальної відповідальності. Проте вирішив, що звинувачення щодо нардепа не були достатньо обґрунтовані та вмотивовані, тому не підтримав затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, Березкін організував схему розкрадання коштів державного Ощадбанку. Зокрема, під його керівництвом у змові зі службовцями банку холдинг нардепа заволодів 20 мільйонами доларів.

Луценко заявив, що кредит холдинг отримав за фіктивною заставою. Позичальник запропонував як заставу договір про поставку тропічної олії, чого насправді не було.

Гроші вивели на рахунки белізьких та швейцарських офшорів під виглядом виконання поставки тропічної олії і використали для придбання корпоративних прав підприємства. Ці корпоративні права потім розподілили між сином, дочкою народного депутата та його колишнім бізнес-партнером.

7 листопада генпрокурор подав до В подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді арешту нардепа Станіслава Березкіна.

Його підозрюють у вчинені злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

За ч. 3 ст. 27 ККУ Березкін виступає організатором злочину.

На сьогоднішньому пленарному засіданні Станіслав Березкін назвав подання про притягнення його до кримінальної відповідальності вигадкою: «Це подання - як поганий детективний роман, у якому є вигадки, але немає фактів».

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро розслідує заволодіння 20 мільйонами доларів США державного банку, організоване, за даними детективів, народним депутатом Станіславом Березкіним.

Сина нардепа Максима Березкіна затримали та повідомили йому про підозру. Його арештували з правом внесення застави у 5 мільйонів гривень. Після внесення грошей Березкіна-молодшого відпустили. Також під застави випустили ще кількох фігурантів справи.