Мер Кропивницького Андрій Райкович: «У нас є на що використати гроші»

Перегляди: 2138

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Про те, що побудують на місці «пантер» у Кропивницькому, до чого можна буде доїхати на бездротовому тролейбусі і скільки їх буде, куди переїдуть кілька відділень Центральної міської лікарні та про інші новини вже наступного року - з вуст міського голови Андрія Райковича.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нещодавно він публічно підвів підсумки трьох років на посаді, сказав багато цифр і не менше слів. Ознайомившись зі звітом, ми напросилися до мера за коментарями щодо найцікавіших пунктів – хотілося деталей. Найцікавіше з розмови, що вийшла – далі в матеріалі.

«Смажене»

Одразу за двома ключовими словами - «земля» і «корупція». З одного боку, міський голова прозвітував про майже мільйон гривень, стягнутих за рік у судовому порядку з орендарів міської землі. З іншого - спочатку «земельного» заступника мера звільняють через порушення, що стосуються якраз договорів оренди, потім начальнику земельного ж управління міськради оголошують про підозру в перевищенні службових повноважень.

- Якраз боремося з правопорушеннями, - пояснює те, що відбувається, міський голова. - Те, що Олександр Володимирович Грабенко (його колишній заступник. - Авт.) не може бути членом команди Райковича, - однозначно. Я виявив елементи зловживання владою, маніпуляції, які множать на нуль авторитет міської ради, ту роботу, яку робить ця команда. У місті є орендарі землі, це важлива складова його бюджету. Так ось, план з надходження коштів від діяльності управління земельних ресурсів виконаний наполовину. З чого формувати бюджет, який усі хочуть розподіляти? 67 прострочених заяв на продовження договорів оренди землі були затримані чиновником Грабенком, якому ми надали право підпису, пролонгації цих договорів. Через незрозумілі причини. Бюджет від цього недоотримав близько 4 мільйонів гривень. Він судиться, щоб відновитися на роботі, а ми передали матеріали про порушення в прокуратуру. Інше питання - невиконання планових завдань. Це стосується Владова (начальник міського управління земельних відносин. - Авт.). Йому запропоновано звільнитися, тому що він не забезпечив якісну роботу управління. Кримінальна відповідальність - це інше питання, я не прокурор. Сьогодні матеріали зібрані, йому оголосили про підозру. Він на лікарняному.

Будують

Здача трьох знакових об'єктів, будівництво яких стартувало і велося за міські гроші в 2018-му, має відбутися в наступному році - це житлова висотка на Жадова, полтавський міст і «арка» на колишній Колгоспній. Останньою, вже в новій якості, ми зможемо користуватися вже в травні, впевнений міський голова.

Заради справедливості - цього будівництва чекали десятиліттями, і воно як мінімум почалося. У мосту «гарантійний термін» закінчився 10 років тому. Нового житла за місцевий бюджет теж давно не будували, та й про те, що таке «розморожена» в Кропивницькому загальна квартирна черга, хто знав - давно забув. Житло в місті будуватимуть і далі, стверджує Райкович.

- Ми не будемо робити мегапроекти, у нас немає більше можливостей, ніж по 30 - 40 мільйонів на рік виділяти на житлове будівництво (квартира без внутрішніх робіт обходиться в суму близько 500 тисяч. - Авт.), - уточнює він. - У 2019-му будемо будувати будинок для медиків - це відомчий будинок. Ми не можемо виділяти з загальної черги працівників медицини, а нашим медичним установам у новоствореному госпітальному окрузі потрібна нова, молода хвиля фахівців – професійних, підготовлених. Їх потрібно «зафіксувати», їм не потрібні приватні будинки, їм потрібні квартири – сучасні. 20 квартир буде побудовано в 2019 році на території пологового будинку, 20 сімей медиків отримають житло.

Здоровіші будемо

За рік відкрили два нових відділення: в пологовому та дитяче інфекційне в ЦМЛ. Далі запланована масштабна реорганізація з переїздом. Колишня відомча, так звана Рудівська лікарня перейшла на баланс міста - на сьогоднішню тисячу гірників її забагато.

Ця лікарня повинна обслуговувати значну частину населення міста, каже Райкович. В історичному, а тому морально застарілому приміщенні лікарні №3 на Паученка в центрі міста мати все те, що там сьогодні перебуває, недоцільно.

- А нове типове приміщення лікарні Рудівської з поліклінічним відділенням, фізпроцедурним, з операційними залами порожнє, - говорить Райкович. - Тому частина відділень Центральної міської лікарні буде переміщена туди. Ми вивчаємо питання, щоб так, як ми бачили в Грузії, як це існує в Європі, дитяче відділення там теж може бути. Це буде комбінована лікарня. Ми готуємо рішення, в тому числі сесійні, щодо її наповнення новим технологічним змістом. Третя буде більш профілактичною, там буде поліклінічне відділення...

Запланована реорганізація також дозволить збільшити кількість паліативних місць у міській лікарняній системі.

- На 2019 рік заплановано в напрямку Кущівки, до Рудівської лікарні ремонт дороги. Там буде збільшено транспортний потік. Ми дуже серйозно розглядаємо питання зміни нашої медичної логістики, - наголошує очільник Кропивницького.

Поїхали

Міський пасажирський транспорт - «фішка» міської влади, в цьому році парк комунального підприємства поповнився 10 новими автобусами середньої місткості, вони працюють на маршрутах.

- У нас буде ще 10 тролейбусів з автономним ходом, - каже Райкович. - В грудні буде п'ять, і, я думаю, десь у травні-червні ще п'ять. Ми виходимо на парк з 30 нових тролейбусів, 10 з них з автономним ходом, 11 старих тролейбусів, які працюють, технічно справні, й 30 нових автобусів.

Разом одночасно на маршрутах буде 65 одиниць комунального пасажирського транспорту, ще по кілька тролейбусів і автобусів - на плановому технічному обслуговуванні.

Крім Кущівки та Рудівської лікарні, новий транспорт піде й іншою новою дорогою. За інформацією міського голови, вже спроектована довгоочікувана і обіцяна багатьма поколіннями влади реконструкція відрізка вулиці Кропивницького від Гагаріна до Полтавської. З залізничного вокзалу тролейбус йтиме до старого автовокзалу, потім - до третьої поліклініки і далі, до нового автовокзалу.

Без «пантер»

На одне з популярних місць молодіжної тусовки в центрі Кропивницького, так звані «пантери» напроти краєзнавчого музею, теж очікують зміни.

- Зараз ми проектуємо, а в 2019 році приступимо до реконструкції міської площі біля нового ЦНАПу (центр надання адміністративних послуг в будівлі колишнього кібернетико-технічного коледжу. - Авт.), її робоча назва поки - «Музейна». Це буде гарна, сучасна, європейського вигляду площа. Центральна площа, Героїв Майдану, перенасичена політичними акцентами. А в місті повинен бути і променад, площа історична, культурна, де не буде мітингів, - упевнений Райкович.

На безпеку променаду містян вечірніми і денними вулицями вже працюють 18 камер відео-спостереження з можливістю розпізнавання облич і автомобільних номерів. Їх продовжать встановлювати, як і тривожні кнопки в громадському транспорті.

- За погодженням з СБУ і поліцією ми продемонструємо громадськості елементи того, як це працює, те, що можна показувати, - обіцяє мер. - Дуже цікаво - камера зловила людину, яку вчора оголосили в розшук, система показує, що вона там-то, - і опергрупа вже їде...

Гроші

Говорити про результати і плани сьогоднішнім лідерам місцевого самоврядування, зокрема й голові міськради Кропивницького, багато в чому дозволяє децентралізація. З 2015 року бюджет міста зріс більш ніж удвічі - з 1,4 до 2,9 мільярда.

- Зрозуміло, що хочеться більше - дуже довгий період нічого не робилося, багато «глухих» питань, які вимагають термінових рішень, - констатує Райкович. - Через це бюджет розвитку потрібно розширювати. Ведемо на рівні Кабінету Міністрів переговори, щоб залучити фонди регіонального, соціально-економічного розвитку. Ми не чекаємо, використовуємо свої можливості й вирішуємо першочергові питання.

Незважаючи на пом'якшення бюджетного клімату в цілому по країні, гроші на розвиток часом доводиться відстоювати. Брак субвенцій, що надходять з державного бюджету на медицину і освіту, про яку говорили ще місяць-два тому, держава ближче до кінця року все-таки покрила.

- Якби ми з міського бюджету повністю профінансували професійно-технічні училища, держава не дала б на це грошей, - впевнений міський голова. - Те ж саме - з медициною. Заробітну плату ми виплачували, затримок не було, ми нічого не порушили. З державою ведемо переговорний процес на користь міста. У нас є на що використати ці гроші.