Митрополит Іоасаф просить захистити Кіровоградську єпархію «від брехні й наклепів»

Перегляди: 4393

Митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звернувся з відкритим листом до влади області й Кропивницького та правоохоронців, у якому просить захистити єпархію від брехні та наклепів.

Текст листа має у своєму розпорядженні CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Митрополит апелює до статті Сергія Запорожана у «Вечірній газеті»: «28 січня 2019 року на сайті "Інформаційно-аналітичний електронний додаток до тижневика "Вечірня газета" розміщено статтю за авторством Сергія Запорожана під назвою "Незалежність духовна і незалежність державна".

В даній статі автор називає Українську Православну Церкву філією Російської Православної Церкви, яка "замаскована під назвою Українська Православна Церква". Також автор статті Запорожан С. стверджує, що "притомні українці її ідентифікували як УПЦ МП (Московського патріархату). А у простонародному спілкуванні – це гундяївці, путінці, кагебісти у рясах тощо".

Своїми висловленнями Запорожан С. намагається якомога більше принизити Українську Православну Церкву, її прихожан та духовенство. Автор статті вже поділив український народ на своїх та ворогів, назвавши одну частину народу "притомні українці", а відповідно іншу частину громадян, які є православними християнами та прихожанами храмів Української Православної Церкви, автор, напевно, вважає "непритомними українцями"».

«Подібно цій статті, на сайті "Інформаційно-аналітичний електронний додаток до тижневика "Вечірня газета" одночасно вийшли ще декілька статей, а саме: "Чиста вода по брудних трубах?" за авторства Світлани Орел, "Не від Бога": УПЦ, діти та майно" за авторства Андрія Трубачева та "Не так паства, як пастирі" за авторства Володимира Панченка, - сказано також у листі. - Кожен з вище перелічених авторів намагається вплинути на свідомість громадян України, кинувши зерна ненависті та ворожнечі по відношенню до прихожан храмів Української Православної Церкви, і це лише тільки за їхні релігійні переконання, віросповідання та приналежність до канонічної Церкви, яка починає свою історію від великого князя Володимира».

«Від імені духовенства Кіровоградської єпархії УПЦ заявляю, що ми повністю підтримуємо нашу державу та народ України і сприймаємо їх як одне ціле. Молимось за наше українське військо та за мир в нашій державі», - зазначив також Іоасаф.

Митрополит просить «провести відповідні роз’яснювальні роботи зі службовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування щодо недопустимості надання прямих чи непрямих привілеїв за релігійними ознаками та щодо недопустимості розпалювання ворожнечі й ненависті, приниження гідності та образи за релігійними ознаками».

Нагадаємо, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці (Свято-Успенський храм), закликав прихожан перейти до Православної Церкви України (ПЦУ).

Священики Російської Православної Церкви через годину після появи заяви Райковича у Facebook та в кропивницьких Інтернет-виданнях скликали збори, учасники яких прийняли рішення не підтримувати ініціативу про перехід до ПЦУ. При цьому важливу роль відіграли діти, які зі сльозами на очах просили «не забирати в них церкву».

По завершенні зборів священики пропонували прихожанам транспорт, яким можна було доїхати додому.


15 грудня 2018 року в Софійському соборі Києва відбувся об’єднавчий собор. Перед собором самоліквідувалися Українська автокефальна православна церква та Українська православна церква Київського патріархату. Ієрархи цих церков за участі двох ієрархів Української православної церкви Московського патріархату створили Православну Церкву України. Шляхом голосування новим предстоятелем обрали Епіфанія з титулом Митрополит Київський і всієї України.

9 січня 2019 року всі єпископи на синоді Вселенського патріархату поставили свої підписи під Томосом – документом, який надав Православній Церкві України автокефалію.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ