Таємниче зникнення 16-річної дівчини на Кіровоградщині: все, що відомо (ФОТО, ВІДЕО)

Перегляди: 8730

Андрій Лисенко, CBN

CBN зібрав докупи все, що на сьогодні відомо про зникнення жительки Суботців Знам’янського району Діани Хріненко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Близько дев’ятої вечора 24 серпня 2018 року 16-річна Діана пішла у центр села на святкування Дня Незалежності. І не повернулася. На вулиці лишилися сліди крові, метрів через 20 - телефон, а біля нього – знову краплі крові. Будинок Діани знаходиться приблизно за 100 – 150 метрів від цього місця.

Джерело CBN повідомило, що почалися масові пошуки: «Автобусами військових привозять, МНС-ники шукають, поліція з собаками, місцевих дуже багато долучилося до пошуків дівчинки, школярі шукають. Ходять і по ставках, і по балках, і по лісосмугах – всюди розшукують». Згодом долучилися й водолази.

https://www.youtube.com/watch?v=yIqNLjOqLIo

28 серпня поліція запевнила: Діану шукатимуть, поки не знайдуть.

15 вересня жителі Суботців перекрили трасу. На їхню думку, правоохоронці докладали мало зусиль.

Того ж дня перший заступник голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін вдруге приїхав до села. Він провів оперативну нараду й визнав, що «дійсно є певні прогалини в роботі правоохоронців, і запевнив, що винні будуть покарані». Аброськін також заявив, що поліція перевіряє причетність двох осіб до зникнення Діани.

На початку жовтня стало відомо, що поліція відпрацьовує шість версій. «Пошуки неповнолітньої не припиняються ні вдень, ні вночі. Цілодобово на пошуки дівчини задіюються військовослужбовці Національної гвардії, екіпажі патрульної поліції, поліцейські Знам’янського відділу поліції. Крім того, у вихідні дні залучаються працівники з інших підрозділів поліції», – наголосив В’ячеслав Аброськін.

Він додав, що поліцейські проаналізували відеоматеріали, вилучені з камер спостереження, та опитали майже двісті осіб, які перебували на дискотеці в день зникнення дівчини. Правоохоронці вже перевірили їхні алібі. Крім того, поліцейські здійснили обхід помешкань у Суботцях. Оперативники перевірили на можливу причетність до скоєння злочину раніше судимих осіб.

До жителів області звернулася мама Діани. «Пошуки силами правоохоронців і других військових дуже активні, – зазначила Олена Хріненко в коментарі «УЦ». – Людей задіяно більше, ніж в інших подібних випадках. Звичайно, всю Україну не можна охопити, але ми проходимо територію навколо села і по другому разу, бо статистика каже, що злочинці не везуть десь далеко, тому могли переховати на вже перевірену територію. Я хочу звернутися до мисливців, оскільки розпочався сезон полювання, щоб вони придивлялися до своїх собак, бо ті мають звичку розривати землю та качатися, якщо знаходять рештки тварин і відчувають трупний запах. Хочу звернутися і до грибників, щоб звертали увагу на якісь свіжі або незвичні порушення трав’яного покриву. Все може бути. Хочу звернутися і просто до власників собак, які вигулюють улюбленців навколо населених пунктів, – звертайте увагу на поведінку своїх тварин, бо в собак схожі звички. Я не розчарувалася і впевнена, що вона жива. Дійсно, затрачено дуже багато сил, перевіряється дуже багато інформації. Відсутність результату може свідчити, що надія залишається. Я вдячна всім, хто брав і бере участь у пошуках».

Начальник ГУ Національної поліції в області Роман Козьяков наголосив, що історія зі зникненням могла скластися зовсім інакше, якби не людська байдужість. За його словами, як з’ясувалося під час розслiдування, щонайменше троє свiдкiв по сусiдству з мiсцем, де, за всiма ознаками, трапилося нещастя, чули крики дiвчини. Жоден з них не зателефонував у полiцiю.

У листопаді стало відомо, що дівчину, схожу на Діану, бачили у Дніпрі. «У Дніпрі дійсно бачили дівчину, схожу за прикметами на розшукувану. На теперішній час проводяться додаткові заходи в рамках розпочатого кримінального провадження, в тому числі проводяться заходи по більш тісному орієнтуванню громадськості по можливому встановленні схожої за прикметами на розшукувану», – сказала CBN речниця поліції Кіровоградщини Віталіна Бевзенко.

У грудні мама Діани та її адвокат звернулися до Адміністрації Президента.

У лютому 2019-го В’ячеслав Аброськін ошелешив черговою заявою: Діану вбили. «У 2018 році у нас зґвалтували та вбили дітей: у Харкові – Алісу Оніщенко, у Кропивницькому – Діану Хріненко, у Дніпрі – Єлизавету Корешнікову. Ми працюємо щоденно, але до цього часу злочинці не встановлені, а я щось не бачу банерів про підтримку їхніх батьків, не бачу й підтримки законопроекту про підвищення покарання за ґвалтування дітей», – написав він у Facebook.

Водночас, за офіційними даними поліції, тіла Діани на ту пору не знайшли. Кримінальне ж провадження за статтею про умисне вбивство (ст. 115 Кримінального кодексу України) порушується при зникненні людини, щоб правоохоронці могли здійснювати відповідні оперативно-розшукові заходи.

На запитання CBN у месенджері, що саме він мав на увазі, коли написав про вбивство Діани, В’ячеслав Аброськін не відповів.

26 березня неподалік села Новополяна (спочатку повідомлялося, що поблизу Глибокої Балки) знайшли людські рештки. У соцмережах почала ширитися інформація, що вони належать Діані.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Фото з Facebook Олени Шворак[/caption]

Деякі ЗМІ написали, що родичі впізнали дівчину. Мама ж Діани заявила, що то не її донька. А головний поліцейський області Роман Козьяков застеріг від поспішних висновків: відповісти однозначно на запитання, чиї то рештки, можна буде лише після проведення низки експертиз.